Menu Zavřít

Z Ruska směrem na západ

10. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Sberbank

Ruský bankovní gigant Sberbank poodhalil plány své budoucí expanze. Uvažuje o převzetí některé z velkých východoevropských bank. „Zkoumáme možnost akvizicí ve východní Evropě, které by mohly zajistit naši přítomnost v několika zemích současně,“ řekl ruské zpravodajské agentuře RIA viceprezident banky Denis Bugrov. Generální ředitel Sberbank German Gref upřesnil, že největší ruská banka hodlá do pěti let vstoupit na trhy ve dvaceti zemích.
O jakou akvizici by se konkrétně mělo jednat, ale nikdo z vedení neuvedl. Analytici spekulují německé Dresdner Bank nebo o maďarské OTP Bank. „Vzhledem k tomu, jak si Maďaři chrání své společnosti, se mi to nezdá pravděpodobné. Větší možnosti bych viděl spíš v Polsku,“ domnívá se analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.
Sberbank, která loni vydělala v přepočtu 67 miliard korun, by si přitom mohla dovolit relativně velké bankovní sousto. Problém ale je v tom, že možností akvizic opravdu velkých východoevropských hráčů není mnoho. Například management Erste Bank už dříve prohlásil, že potenciál k růstu skupiny je tak obrovský, že nabídnutá cena by musela být minimálně dvojnásobek současné hodnoty akcií. „Možná ale, že chtějí Rusové na sebe jenom strhnout pozornost a nakonec koupí nějakou střední banku,“ míní Hatlapatka.

  • Našli jste v článku chybu?