Menu Zavřít

Za covidu jsme hráli vabank, vyplatilo se, říká lovec levných letenek Spolek. Platformu Zaletsi.cz postavil na důvěře zákazníků

Včera
Doba čtení: 5 minut
Autor: Zaleťsi.cz
  • Když ještě během studia vysoké školy odstartoval Jiří Spolek se spolužákem Miroslavem Polachem projekt Zaletsi.cz, bral ho pouze jako koníček. Ten spočíval v lovení levných letenek, které následně nabízel ostatním
  • U hledání slev oba zůstali, jejich záliba ale nabobtnala do výrazně větších rozměrů. Postupem času navíc přibyly i další služby. A tak nyní organizují i náročné akce, jako je převoz týmů na rallye Dakar, a zároveň jsou schopní naplánovat netradiční dovolenou na klíč
  • Velkou zatěžkávací zkouškou byl pro oba podnikatele covid, během kterého se jejich firma de facto zastavila. Jak Spolek říká, tehdy hráli o všechno. A to se jim nakonec vyplatilo

Ideální místo pro založení vlastního byznysu? Podle Jiřího Spolka ne příliš záživná přednáška o hospodářských dějinách. Ostatně, přesně tam se svým spolužákem Miroslavem Polachem v roce 2011 vymysleli projekt, který spočíval v hledání a prodeji levných letenek – dnes známý jako Zaletsi.cz. 

Ačkoli se zpočátku jednalo jen o koníček, který si oba přátelé udržovali, zatímco se věnovali svým kariérám v korporátech, brzy nabobtnal do rozměrů, kdy se udržení obojího stalo nereálné. Tedy alespoň pokud se svému snu chtěli věnovat na sto procent.

Outstream Placeholder

Spolek tak opustil lukrativní pozici v IT a Polach odešel z advokacie. Místo toho si společně pronajali čtyřicetimetrový byt v Praze, kde na rozvoji vlastní firmy pracovali. Nejprve jen ve dvou, postupně se ale rozrostli až na 13 zaměstnanců. „V jedné místnosti bydlel kolega, ve druhé jsme měli stoly se dvěma monitory,“ vzpomíná první jmenovaný na společné začátky.

Otázka, která je tehdy tížila nejvíc, se týkala financí, respektive toho, jak celý byznys utáhnou. „Začátky byly krušné, s penězi jsme šli hodně dolů a doufali jsme, že nám zbyde na to, abychom zaplatili jídlo,“ vypráví Spolek. Ten měl stejně jako Polach našetřeno z původního zaměstnání, a tak firmu rozbíhali bez úvěru. „Jeli jsme postupně, jako sněhová koule. Vydělali jsme peníze a dali je do reklamy,“ dodává.

„To bude průšvih. Obrovský průšvih…“

V roce 2020 jim do vzkvétajícího byznysu naneštěstí hodil vidle lockdown, během kterého se zastavila letecká doprava a jednotlivé státy napříč světem uzavíraly své hranice. „Podíval jsem se na světovou mapu a řekl jsem si: ,To bude průšvih. Obrovský průšvih,“ loví v paměti Spolek. Našetřeno s kolegou měli zhruba na půl až tři čtvrtě roku, který byli schopní přežít bez jediné prodané letenky.

Vyhlížíte při koupi letenky slevové akce?

Nešlo ale jen o výdaje za provoz a výplaty, jejich situaci ještě více zkomplikoval fakt, že svým zákazníkům museli peníze za již zakoupené letenky postupně vracet, ačkoliv na finance od leteckých společností přitom sami ještě čekali. „Hráli jsme vabank. Vzali jsme si několikamilionový úvěr a vrátili klientům peníze dřív, než jsme je dostali od aerolinek,“ líčí Spolek.

Riskantní krok se jim nakonec vyplatil. Důvěra zákazníků v ně totiž rapidně vzrostla. A možná i proto se firma na předcovidová čísla dostala prakticky hned poté, co se otevřely hranice – dnes u nich zájemci kupují desítky letenek denně, kdežto v době covidu to byly zhruba tři měsíčně.

Úspora díky robotům

Nejlevnější lety v Zaletsi.cz neloví jen lidská část personálu. S jejich hledáním ve firmě pomáhají roboti, konkrétně systémy pracující na principu automatizace, jež pročesávají rezervační systémy leteckých společností. Díky tomu jsou nakupující schopní ušetřit desítky procent. 

„Doporučujeme ceny, které jsou oproti standardu alespoň o 20 procent níže. Při největších peckách se ale dá ušetřit i 80 nebo 90 procent,“ podotýká Spolek a doplňuje, že takové akce se objeví zhruba dvakrát za rok.

Jen studenty s nízkým příjmem mezi zákazníky Zaletsi.cz každopádně nenajdete. Letenky tu hledají i tací, kteří chtějí zažít jinou než typickou dovolenou v hotelu. Služby společnosti navíc využívají i celé firmy či sportovní kluby, a to konkrétně skrze službu Zaletsi.cz Business, v rámci níž ve společnosti zajišťují i na organizaci extrémně složité cesty – například dostávají české a slovenské týmy na Dakar či účinkující na hudební festival Colours of Ostrava.

Nejlepší leteckou společností jsou opět Qatar Airways. V žebříčku organizace Skytrax zvítězily už poosmé, ale tentokrát jen těsně
Přečtěte si také:

Nejlepší leteckou společností jsou opět Qatar Airways. V žebříčku organizace Skytrax zvítězily už poosmé, ale tentokrát jen těsně

„Organizačně je to hodně složité. V případě Dakaru domlouváme celé letadlo, zajišťujeme spaní uprostřed pouště, takže s sebou musíme mít stany i jídlo, protože nejbližší hotel, restaurace či benzínka se nachází třeba 500 kilometrů od nás,“ popisuje Spolek s tím, že v tomto případě není prostor pro chyby.

Ostatně, jak moc se situace může zkomplikovat, si v Zaletsi.cz vyzkoušeli právě během covidu, kdy Saúdská Arábie, kam se známé rallye v roce 2020 přesunulo, vyhlásila zákaz létání pro všechny komerční lety. Dostat se do země šlo jen díky diplomatické výjimce.

„My jsme z letadla nakonec udělali diplomatický speciál, vyřídili jsme papíry pro celý velký boeing, a i když to byla největší výzva, co jsme kdy absolvovali, nakonec jsme byli jeden z mála letů, který z Prahy na Dakar odletěl,“ přibližuje spoluzakladatel a podotýká, že i když velká spousta práce jeho týmu není vidět, o složitosti příprav svědčí třeba fakt, že se náklady na celou akci pohybují ve vyšších jednotkách milionů korun.

Ušetřit umíte, neměli byste i nějaký výlet?

Po firmách a klubech se na prodejce letenek začala soustředit i další sorta klientů. Jednalo se o vyšší sociální třídu, která měla zájem o organizaci nevšední dovolené na klíč. Postupně tak vykrystalizoval i třetí nejmladší produkt Zaletsi.cz, a sice Airbakers.com. Ten se prezentuje tím, že je schopný splnit nejbláznivější cestovatelské sny, a to i pro nejnáročnější klientelu. Od cesty na africké safari s koupáním ve Viktoriiných vodopádech přes Ho Či Minovu stezku na motorce až po expedici kostarickou džunglí.

„Stalo se to tak nějak přirozeně. Začali jsme na nejlevnějších letenkách a firmy se na nás pomalu začaly obracet s tím, že když víme, jak ušetřit, jestli bychom jim nechtěli zoptimalizovat náklady na služební cesty. Další klienti nás zase oslovovali ohledně toho, jestli bychom k tomu všemu nevymysleli i nějaký pěkný výlet,“ vzpomíná Spolek.

EBF24

Low cost cestovatelé radí: Nepotřebné služby oželte a plánujte včas. Levná letenka neznamená i levnou dovolenou
Přečtěte si také:

Low cost cestovatelé radí: Nepotřebné služby oželte a plánujte včas. Levná letenka neznamená i levnou dovolenou

Výrazně vyšší zájem o Airbakers.com očekává už v následujících letech: „Stále častěji se na nás obracejí známí našich známých. Počet klientů nám roste i bez výrazné reklamy.“

Jedním z důvodů, proč v potenciál své nejmladší služby věří, je mimo jiné fakt, že lidé nemají čas a kapacitu na to, aby si unikátní dovolenou sami naplánovali. „Jsme tu od toho, aby klient dostal dalších 10 procent zážitku navíc a navštívil místa, na která se běžně nepodívá,“ uzavírá s tím, že jeho samotného na cestování nejvíce naplňují právě unikátní zážitky. A pokud jde o destinace, za srdcovku považuje třeba takové Cookovy ostrovy, kde oceňuje jídlo, přírodu i přívětivé lidi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).