Menu Zavřít

Za katrem dříve, než jsme mysleli

1. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Jan Gottvald je za mřížemi věznice v Brně–Bohunicích

PRAHA (jpš) – Jan Gottvald je za mřížemi věznice v Brně–Bohunicích. Podnikatel a bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu, který se čtyři měsíce skrýval před spravedlností, se minulé úterý dobrovolně přihlásil policii a ve středu byl Městským soudem v Brně vzat do vazby. K vystoupení z úkrytu se odhodlal den poté, co týdeník EURO informoval o přesvědčení policistů, že se muž, po němž bylo vyhlášeno pátrání, vyskytuje na území České republiky, a ne v zahraničí, jak média uváděla. Soud rozhodl o vazbě podnikatele, protože se obával, že by se dotyčný mohl vyhýbat trestnímu stíhání. Gottvald je obviněn z trestných činů podvodů a porušování povinností při správě cizího majetku. Jak týdeníku EURO potvrdil policejní rada Stanislav Vašek z úřadu finanční kriminality a ochrany státu Služby kriminální policie a vyšetřování, obviněný se prý dopustil nezákonností jako předseda představenstva ústecké společnosti Setuza. Především měl neoprávněně, bez vědomí orgánů této významné potravinářské firmy, vystavit dvě směnky v celkové výši kolem dvě stě milionů korun. Směnky poté odkoupila Komerční banka a prostředky poukázala na účty zlínské společnosti Zempos a pražské Českomoravské agrární společnosti (ovládané dalším fotbalovým činovníkem Františkem Chvalovským).
Gottvald si řešil hlavně své soukromé problémy. Chvalovského firmě vracel peníze, které jí dlužila jeho společnost Gotex. V případě směnky vystavené Zemposu byly finanční prostředky převedeny na bankovní účet Gotexu, na konto samotného Jana Gottvalda, dále vsetínské společnosti Sezoos Group a hokejového klubu HC Petra Vsetín (Sezoos i klub ovládal podnikatel Roman Zubík). Částky, které přišly na účty Gotexu a Gottvalda, byly následně použity k úhradě závazků Gotexu vůči bankám.
Vyšetřovatelé sdělili, že bývalý fotbalový boss Gottvald jménem Setuzy také uzavřel zprostředkovatelskou smlouvu na transakci s akciemi společnosti Setuza Energetika, ačkoliv ta byla již předem dohodnuta. Dále prý jménem ústeckého podniku neoprávněně podepsal ručitelský závazek – aval na směnce třetí osoby. Ta svůj směnečný závazek nesplnila a plnění bylo vymáháno po Setuze. Potravinářskou firmu to stálo tři miliony korun. Gottvald se později snažil pochybné finanční operace napravit. Policejní rada Vašek říká, že Setuze byla podnikatelem a jeho firmou Gotex „větší část škody nahrazena“. Za svou činnost může být Gottvald „odměněn“ trestem až ve výši dvanácti let odnětí svobody.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).