Menu Zavřít

Za očekáváním

1. 12. 2005
Autor: Euro.cz

ČEZ

PRAHA (foj) - Skupina ČEZ letos hospodaří lépe než v loňském roce. Koncern za první tři čtvrtletí dosáhl na základě mezinárodních účetních standardů (IFRS) čistého zisku ve výši 14,1 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy firma vydělala 11,1 miliardy, je to o tři miliardy korun, tedy o 27 procent více. Čistý zisk po odečtu podílu minoritních akcionářů dosáhl úrovně 13,5 miliardy korun.
Koncern vykázal vyšší zisk především kvůli tomu, že firmě rostly tržby z prodeje elektřiny, naopak náklady se zvyšovaly v prvních devíti měsících roku nižším tempem. Oproti loňskému roku, jsou však do výsledků skupiny zahrnuty i tři distribuční firmy, které ČEZ koupil v roce 2004 v Bulharsku, a stejně tak i nové společnosti založené kvůli reorganizaci skupiny.
Provozní výnosy koncernu vzrostly o více než dvacet procent na 87,84 miliardy korun, naopak provozní náklady se zvyšovaly v meziročním srovnání za první tři čtvrtletí o poznání pomaleji, a to o 14,8 procenta na 66,98 miliardy korun. Provozní zisk dosáhl úrovně 20,87 miliardy korun, když meziročně vzrostl o 41,9 procenta. „Výsledky byly na provozní úrovni v souladu s očekáváním trhu, co se ale týká čistého zisku, ten byl výrazně pod očekáváním naší firmy, ale i tržním očekáváním,“ komentoval zveřejněná čísla Jan Langmajer ze společnosti Atlantik FT. Analytici očekávali čistý zisk koncernu o několik desítek milionů vyšší. Firmy skupiny, které se nevěnují výrobě a prodeji elektřiny, však vydělaly méně.
Skupinu ČEZ tvořilo ke konci třetího čtvrtletí 37 zkonsolidovaných společností včetně tří nově získaných bulharských distributorů. Ve výsledcích není zatím započteno hospodaření rumunské distribuční společnost Electrica Oltenia, kterou ČEZ ovládl koncem října.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).