Menu Zavřít

Za Paroubkem, do dluhových pekel

15. 12. 2009
Autor: profit

Česko má rozpočet, nicméně je to asi poprvé, kdy by bylo lepší rozpočet raději nemít a setrvat v provizoriu. To, co protlačili sociální demokraté sněmovnou a před čím ODS nakonec couvla, je ten nejhorší rozpočet, jaký tato země kdy měla.

Autor: Profimedia

Ne ani pro výši schodku, ale pro signál, který jeho schválení vydalo.

Česká politická scéna dala najevo, že v Česku se šetřit nebude, a hotovo. To finanční trhy vnímají a je nepochybné, že zareagují. Riziková přirážka na české dluhopisy bude od této chvíle stoupat a každá půjčka bude pro stát dražší a dražší. Takto nastoupená cesta nevede nikam jinam než do dluhových pekel.

Cesta do platební neschopnosti?

Mnozí se nyní možná utěšují, že po volbách bude muset každý nový kabinet nakonec kousnout do kyselého a ony nutné a nepopulární škrty udělat. Leč maďarská a naposledy řecká zkušenost ukazují, že to tak být nemusí a nezodpovědní politici jsou schopni nakonec přivést zemi až do stavu platební neschopnosti.

Jiří Paroubek a celé vedení ČSSD dává jasně najevo, že se i v této věci bude řídit názory svých voličů bez ohledu na zájmy země. Je ochoten maximálně zvedat přímé daně, což lahodí malé české závisti právě v elektorátu, na nějž se tento politik cíleně zaměřuje. Jeho vítězství ve volbách tak s velkou pravděpodobností bude mít pro ekonomiku země dramatické dopady.

Zvýšení daní z příjmu fyzických osob nevynese více než pět miliard. Zvýšení firemních daní nevynese nic, protože firmy dokáží svůj daňový základ šikovně optimalizovat a navíc v době krize střádají ztráty, které jim budou tři roky sloužit jako daňový štít. Kromě toho vysoké odvodové zatížení mezd a nepružný zákoník práce budou, jak se nyní zcela jasně ukazuje, bránit firmám v náboru nových zaměstnanců.

Deficit přes sto miliard

MMF24

Je tedy evidentní, že i když se ekonomika z krize zvedne a růst se bude pohybovat kolem velmi úctyhodných tří procent, tak každoroční deficit rozpočtu bude nadále vysoko nad stem miliard korun, někde mezi čtyřmi a pěti procenty hrubého domácího produktu.

A tak si Jiří Paroubek může nyní na billboardy psát, co chce, ale jeho skutečným volebním programem jsou, podle jeho postupu při schvalování státního rozpočtu, vysoké daně, vysoká nezaměstnanost a nebetyčné státní dluhy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).