Menu Zavřít

Za výbornou gastronomií a ještě lepším pivem

7. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Pivovar Cvikov jsem poprvé objevila před třemi lety cestou na chalupu v Lužických horách. Jejich pivo jsem si hned oblíbila. Když za mnou před dvěma lety přišli kamarádi, kteří právě budovali svou kavárnu s tím, že se rozhodují, zda odebírat cvikovské pivo, nebo jiný sladový mok, ihned znali mou odpověď.

V červnu loňského roku se pivovar rozrostl o ubytování, tedy Hotel Kleis. Bylo v podstatě jasné, že spojení lahodného piva, špičkové gastronomie a pokojů vonících novotou bude fungovat. Interiér má severský styl, nečekejte tedy žádné barevné tapety, extravagantní výstřelky nebo červené koberce. Důraz je tu kladen na bílou barvu, kvalitní dřevěný nábytek a přiznané trámy. Za mě je tohle osvědčená kombinace, která funguje za všech okolností. Pokud se chcete ubytovat ve výjimečném pokoji, doporučuji mezonetový Hvozd a pro celou rodinu apartmán Max.

Když už budete v hotelu Kleis, nesmíte vynechat prohlídku pivovaru. Zabere tak 40 minut a sládek Miloš Hrabák vás provede od samotného počátku výroby piva až po jejich stáčení a lahvování.

Přestože během exkurze můžete ochutnat jednotlivé části složení piva, nejdůležitější je konečný výsledek.

A na ten si zajděte do restaurace Sladovna.

Podle názvu je jasné, co se dříve v jejích prostorách skladovalo.

Pokud cvikovské pivo ochutnáváte poprvé, doporučuji si pro začátek objednat degustační prkénko, které obsahuje všechna piva, která zde vaří. Sklář 8°, Luž 10°, Hvozd 11°, Klíč 12° a Sváteční 13°. Zakousněte k tomu paštiku s cibulovou marmeládou a tatarský biftek jako předkrm, jako hlavní chod si dejte třeba kachní stehno s červeným zelím a vláčnými noky, výborné jsou také bramborové placky s kozím sýrem na salátu.

bitcoin_skoleni

Když si na závěr dáte jednu jedenáctku, která společně se sváteční třináctkou u mě vyhrává na plné čáře, budete hodně rádi, že se můžete odkutálet do pohodlných postelí a šťastně odfukovat.

  • Našli jste v článku chybu?