V červnu loňského roku se pivovar rozrostl o ubytování, tedy Hotel Kleis. Bylo v podstatě jasné, že spojení lahodného piva, špičkové gastronomie a pokojů vonících novotou bude fungovat. Interiér má severský styl, nečekejte tedy žádné barevné tapety, extravagantní výstřelky nebo červené koberce. Důraz je tu kladen na bílou barvu, kvalitní dřevěný nábytek a přiznané trámy. Za mě je tohle osvědčená kombinace, která funguje za všech okolností. Pokud se chcete ubytovat ve výjimečném pokoji, doporučuji mezonetový Hvozd a pro celou rodinu apartmán Max.
Když už budete v hotelu Kleis, nesmíte vynechat prohlídku pivovaru. Zabere tak 40 minut a sládek Miloš Hrabák vás provede od samotného počátku výroby piva až po jejich stáčení a lahvování.
Přestože během exkurze můžete ochutnat jednotlivé části složení piva, nejdůležitější je konečný výsledek.
A na ten si zajděte do restaurace Sladovna.
Podle názvu je jasné, co se dříve v jejích prostorách skladovalo.
Pokud cvikovské pivo ochutnáváte poprvé, doporučuji si pro začátek objednat degustační prkénko, které obsahuje všechna piva, která zde vaří. Sklář 8°, Luž 10°, Hvozd 11°, Klíč 12° a Sváteční 13°. Zakousněte k tomu paštiku s cibulovou marmeládou a tatarský biftek jako předkrm, jako hlavní chod si dejte třeba kachní stehno s červeným zelím a vláčnými noky, výborné jsou také bramborové placky s kozím sýrem na salátu.
Když si na závěr dáte jednu jedenáctku, která společně se sváteční třináctkou u mě vyhrává na plné čáře, budete hodně rádi, že se můžete odkutálet do pohodlných postelí a šťastně odfukovat.