Menu Zavřít

Začali hledat investory

27. 10. 2006
Autor: Euro.cz

ČSA Mgr.

CIF24

ČSA začaly oslovovat potenciální zájemce o cargo terminál a cargo handling na pražském letišti. Nabídku na koupi cargo terminálu a s ním souvisejících obchodních aktivit od ČSA obdrželo kolem 40 strategických a finančních investorů. Po prvním oslovení investorů bude následovat příprava informačního memoranda, které společnost zájemcům zašle v listopadu. Indikativní nabídky ČSA očekávají začátkem prosince. Do poloviny prosince by se měl uskutečnit užší výběr firem, kterým bude umožněno provést due dilligence. „Závazné cenové nabídky bychom mohli obdržet do poloviny února. Z nich vybereme preferovanou variantu, kterou pak předložíme vlastníkovi ke schválení,“ řekla výkonná ředitelka pro strategický rozvoj a projekty Monika Kristková.
ČSA již také zahájily přípravu vyčlenění cargo terminálu do dceřiné společnosti. Založení nové firmy se očekává v lednu příštího roku. Kromě provozu cargo terminálu zajišťuje ČSA Cargo leteckou přepravu zboží a pošty na pravidelných a charterových linkách. Tuto činnost si ale společnost na rozdíl od terminálu ponechá.
ČSA tvrdí, že cargo terminál na Ruzyni je jedním z nejmodernějších provozů tohoto typu v Evropě. V kombinaci s kamionovým centrem má potenciál stát se logistickým centrem pro region střední a východní Evropy. V jeho prostorách jsou kanceláře spedičních a leteckých společností včetně České pošty a DHL.
Provoz terminálu byl zahájen 12. ledna 2004. Areál má skladovací a odbavovací kapacitu 60 tisíc tun zboží ročně s možností rozšíření na 100 tisíc tun. V současnosti je využíván zhruba z poloviny. Kromě toho areál nabízí tři tisíce metrů čtverečních kancelářských ploch. Vedle běžných skladovacích prostor jsou v terminálu také chladicí a mrazicí boxy, sklady pro radioaktivní a jinak nebezpečné zboží či místnost pro živá zvířata. Součástí areálu je stojánka pro dvě nákladní letadla typu Boeing 747F nebo pro několik menších letadel.
Cargo ČSA se na celkových tržbách aerolinií podílí asi třemi až čtyřmi procenty. Kromě přepravy zboží v letadlech ČSA poskytuje také odbavení nákladu pro dalších 22 společností, jako například Air France nebo Korean Air. ČSA zajišťují odbavení také společnosti China Airlines, jedinému dopravci, který do Prahy létá ryze nákladními stroji. (rek)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).