Menu Zavřít

Záchrana Monte dei Paschi bude italskou vládu stát 6,5 miliardy eur

27. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Italská vláda bude zřejmě muset na záchranu banky Monte dei Paschi di Siena vynaložit až 6,5 miliardy eur (175,6 miliardy korun). To je více, než se původně čekalo. Evropská centrální banka (ECB) v pondělí oznámila, že Monte dei Paschi bude muset zvýšit kapitál o 8,8 miliardy eur místo dříve uváděných pěti miliard eur.

Italská vláda minulý týden schválila vytvoření fondu v objemu 20 miliard eur (540 miliard korun) pro Monte dei Paschi i další banky, které se potýkají s nedostatkem kapitálu. Zdroj agentury Reuters z italského ministerstva financí dnes uvedl, že fond bude stačit k pokrytí kapitálových potřeb všech bank, které mají potíže a které ministerstvo vede v patrnosti.

Banka Monte dei Paschi požádala o preventivní rekapitalizaci, což je druh státního zásahu do banky, která má potíže, ale je stále solventní.

Monte dei Paschi je nejstarší bankou na světě, v posledních zátěžových testech letos v létě ale byla označena za nejslabší banku v Evropě. Monte dei Paschi se podobně jako další italské banky potýká s velkým objemem nesplácených úvěrů. Minulý týden banka upozornila, že by už do čtyř měsíců mohla vyčerpat veškerou svou hotovost. Do té doby se předpokládalo, že s hotovostí vystačí asi 11 měsíců.

EBF24

Pád Monte dei Paschi by ohrozil úspory tisíců Italů a podle analytiků by mohl vyvolat krizi v celém italském finančním sektoru. Vysoký objem nesplácených úvěrů v italských bankách je pozůstatkem globální finanční krize z let 2008 a 2009. Hodnota špatných úvěrů v Itálii dosahuje 356 miliard eur (9,6 bilionu korun), což odpovídá asi třetině jejich celkového objemu v eurozóně.

O situaci v Monte dei Paschi dále čtěte:

Monte dei Paschi bude usilovat o nový kapitál od soukromých investorů do konce roku

Itálie si na záchranu bank chce půjčit 20 miliard eur

Monte dei Paschi čas nedostane, její záchrana je v rukách italské vlády

Nejstarší banka světa může vyměnit dluh za akcie. Získat chce miliardu eur


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).