Menu Zavřít

ZÁCHRANOU MÁ BÝT 3G

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Sony a Ericsson

Stockholm/Tokio (FT) – Japonský výrobce elektroniky Sony se rozhodl investovat půl miliardy dolarů do švédského Ericssonu. S ním vytvořil minulý týden joint–venture pro oblast mobilních telekomunikací. Tento společný podnik by měl oběma společnostem umožnit získat přední pozici při přechodu na mobilní služby třetí generace a lépe využít možností, které mobilní internet přinese.

Podnik se sídlem v Londýně se bude věnovat designu, distribuci a marketingu nových přístrojů. Bude zaměstnávet celkem tři a půl tisíce lidí, dva a půl od Ericssonu a tisícovku od Sony. Operovat bude ve Švédsku, Japonsku, Spojených státech a Velké Británii. V čele společnosti, která bude vystupovat pod jménem Sony Ericsson Mobile Communications, stane Japonec Katsumi Ihara.

Joint–venture by měl zachránit mobilní část švédského Ericssonu. Ta totiž v minulém čtvrtletí udělala ztrátu ve výši téměř šesti set milionů dolarů. Ericsson společně se Sony v uplynulém roce prodaly padesát milionů telefonů za 7,2 miliardy dolarů. Na Ericsson připadá 43 milionů telefonů. Společný podnik by měl být na třetí pozici mezi výrobci v mobilních telekomunikacích po finské Nokii. Na trhu by měl obsadit dvanáct procent.

V nové struktuře jsou podíly padesát na padesát, a to i přes naprosto zřejmý nepoměr mezi Ericssonem a Sony. Sony však doplatí po due diligence Ericssonu zbytek hotově.

Součástí joint–venture nebude výroba mobilních telefonů, tu totiž před nedávnem Ericsson předal Flextronixu.

V mobilních komunikacích se zatím podobné společné podniky příliš neprosadily. Jedním z příkladů by mohl být Lucent a Philips, který se zhroutil na konci devadesátých let.

CIF24

Podle expertů není nejšťastnějším spojování v době, kdy už se připravuje přechod z druhé na třetí generaci mobilních telekomunikací. Hodně času totiž spotřebuje samotné spojování firemních aktivit. Přitom joint–venture Ericssonu a Sony by se podle slov jeho tvůrců měl stát světovou jedničkou v UMTS.

  • Našli jste v článku chybu?