Menu Zavřít

Zadělal si Trump na problém? Nový bezpečnostní poradce rád zpochybňuje nadřízené

21. 2. 2017
Autor: čtk

Jméno nového bezpečnostního poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvolalo mezi experty překvapení. Herbert Raymond McMaster se totiž vymyká charakteristice, která by se od Trumpova spolupracovníka dala očekávat: je hlasitým kritikem Ruska a hlavně se nebojí autorit a své nadřízené neváhá kritizovat.

McMaster je do jisté míry opakem svého nedávno odvoleného předchůdce Michaela Flynna, který musel svou pozici opustit poté, co vyšlo najevo, že nepravdivě informoval viceprezidenta Mikea Pence o svém jednání s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem ohledně sankcí namířených proti Rusku. Flynn se kvůli tomu dostal do podezření, že má s Kremlem blízký vztah.

Něco takového McMasterovi nehrozí. Čtyřiapadesátiletý generál je totiž známý jako velký kritik Ruska, které považuje za hrozbu a nepřítele Spojených států. V loňském roce uvedl, že z bojů na Ukrajině vyplývá, že Rusové disponují lepším dělostřelectvem, mají kvalitnější bojová vozidla a pokud by došlo ke konfliktu, čekalo by na USA nemilé překvapení.

Trumpův výběr ostatně schvaluje i Michael McFaul, bývalý americký velvyslanec v Rusku, který na twitteru napsal, že nový bezpečnostní poradce nebude mít v případě nesouhlasu problém Trumpa zpochybnit. Slova chvály měl například i John McCain, jinak Trumpův ostrý kritik.

McMasterův vztah k autoritám je také hlavním důvodem, proč jsou experti překvapeni, že Trump sáhl právě po něm. Protřelý generál je totiž známý tím, že během své vojenské kariéry několikrát zpochybnil rozhodnutí nadřízeného, což jej ve dvou případech stálo i povýšení.

„Někteří lidé nechápou armádu dobře,“ řekl McMaster v rozhovoru pro Columbus Ledger-Enguirer v roce 2014. „Říkají si, že když v ní jste, tak je všechno přísně hierarchické a nacházíte se v prostředí, které není tolerantní ke kritice, a lidé nechtějí slyšet upřímné názory. Je tomu ale přesně naopak. Velitelé, pro které jsem pracoval, chtěli slyšet upřímné názory, kritiku a zpětnou vazbu.“


Přečtěte si o dalších generálech v Trumpově administrativě:

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem

Sejměte je všechny! S Trumpovým ministrem obrany si nezahrávejte

Bývalý generál americké námořní pěchoty a nový ministr obrany administrativy Donalda Trumpa „šílený pes


Vzhledem k tomu, jak Trump údajně špatně snáší kritiku od svých spolupracovníků, se už začalo spekulovat, jak dlouhou McMaster ve své funkci vydrží. Většina expertů si však myslí, že si americký prezident po fiasku s Flynnem nemůže dovolit další zakopnutí a s McMasterovým stylem jednání se bude muset vyrovnat.

Nositel titulu Ph.D. za historii pak může Trumpovi pomoci s vylepšením jeho mediálního obrazu. Sám se totiž těší velké úctě, hlavně díky své kariéře v armádě. Bojoval ve všech klíčových válkách, které USA za posledních 25 let vedly, včetně té v Perském zálivu v roce 1991. O šestnáct let později už úspěšně velel během bojů proti al-Kajdě v západním Iráku ve městě Tal Afar a jeho strategie se dočkala velké chvály. Proslavil se i tím, že vojákům zdůrazňoval důležitost znát místní reálie a zvyklosti a důkladně jim třeba vysvětloval rozdíl mezi šíity, sunnity a turkmeny. Tím se zásadně vymezil proti americké vojenské strategii „zabít a dobýt“.

CIF24

Dále čtěte:

Zjednodušit a osekat: americká diplomacie podle Tillersona

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).