Menu Zavřít

Žádná krize. Světových milionářů opět přibylo

23. 6. 2016
Autor: CC BY-SA 2.0: Arumaazu via Flickr

Majetek všech milionářů světa v loňském roce stoupl na 58,7 bilionu dolarů. Nejvíce jich je ve Spojených státech, Japonsku, Německu a Číně.

Tempem čtyři procenta se oproti loňsku zvýšil na celém světě počet takzvaných osob s vysokou hodnotou čistého majetku. Tak ve své zprávě milionáře nazývá společnost Capgemini, která dokument vydává již dvě desetiletí. Milionáře definuje jako člověka, který disponuje volným majetkem převyšujícím jeden milion dolarů. Do majetku se nezapočítávají nemovitosti, které osoba využívá.

Takových lidí je na světě 15,4 milionu. Jejich majetek dosahuje výše 58,7 bilionu dolarů a od roku 1996 nabobtnal na čtyřnásobek. Podle optimistického scénáře Capgemini se jmění milionářů do roku 2025 rozšíří na 100 bilionů dolarů.

Ve srovnání světadílů se asijsko-pacifická oblast dostala před Severní Ameriku jak v počtu milionářů, tak v objemu jejich majetku. Tamních 5,1 milionu milionářů disponuje jměním 17,4 bilionu dolarů, zatímco v Severní Americe má 4,8 milionu boháčů vlastnictví vyčíslené na 16,6 bilionu. Počet evropských milionářů stoupl na 4,2 milionu.

Počet milionářů (v milionech)
region 2010 2015
Asie 3,3 5,1
Severní Amerika 3,4 4,8
Evropa 3,1 4,2

Jedno z kriterií, v němž se projevuje růst asijsko-pacifické oblasti.

Poměrně překvapivý je nadprůměrný přírůstek milionářů v Německu, který dosáhl meziročně 5,1 procenta. Jeho důvodem je pravděpodobně růst cen nemovitostí v zemi. Mimořádně silný vzestup pak vykázala Čína (16 procent). Milionářů je tam však nadále méně než v Německu (1 ku 1,1 milionu). V Japonsku přibylo majetných lidí o 11 procent na 2,7 milionu. Spojené státy přidaly jen dvě procenta na 4,5 milionu, v Kanadě milionářů dokonce o tři procenta ubylo.

Další poklesy v počtu boháčů vykázaly krizemi zmítané země jako Brazílie či Rusko. Již tak nízký základ pak o 1,8 procenta ještě prohloubil celý africký kontinent.

EBF24


Přečtěte si recept Billa Gatese na cestu z chudoby:

Jste chudí? Chovejte slepice! radí nejbohatší muž planety

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).