Menu Zavřít

Žádnou paniku

21. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Akciový trh

WT100

PRAHA (vlp) - Letošní nejprudší pokles zažila v říjnu pražská burza. Oficiální index burzy PX 50 sice k 20. říjnu meziročně posílil o úctyhodných 45 procent, za poslední měsíc však oslabil o osm procent, index hlavních akcií PX-D o deset procent. Například kurz akcií ČEZ se v říjnu snížil o pětinu a cenné papíry Komerční banky o třináct procent. Cena cenných papírů ČEZ je tedy nyní na úrovni květnových hodnot, stejně je na tom Komerční banka. Kurz akcií Českého Telecomu se oproti tomu v porovnání se začátkem měsíce příliš nezměnil. Investoři však nemají důvod k panice. Ti, kteří loni v říjnu nakoupili akcie ČEZ, mají i po říjnovém poklesu výnos 50 procent.
Příčinami výrazného oslabení pražského trhu jsou především oživující se ekonomika ve Spojených státech amerických a vybírání zisků investorů. Posilování americké měny ve spojení s růstem amerických sazeb na čtyři procenta způsobuje globální přesun investic například do krátkodobých amerických dluhopisů, jejichž výnosy se zlepšují. Peníze tečou také do ostatních cenných papírů denominovaných v dolarech. Na trhu se dokonce objevují spekulace o možném významném globálním přesunu peněz do těchto amerických akcií a dluhopisů.
Odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů sice nemusí být krátkodobý, česká burza však stále slibuje zajímavé výnosy. Odborníci proto předpokládají, že je jen otázkou času, kdy se akcie ocitnou na natolik zajímavých úrovních, že je obchodníci opět začnou nakupovat. Nové peníze by se mohly na českém trhu objevit ještě v průběhu letošního roku. Perspektiva cenných papírů ČEZ je při zvyšování cen energií a expanzivní politice vedení firmy značná. Rovněž cenné papíry Zentivy, které říjnový pokles postihl rovněž (oslabila o třináct procent), investoři nebudou v budoucnu opomíjet. Příběh farmaceutické firmy, kterým je úspěšná zahraniční expanze a zvyšování free float na burze, se nyní nevyvíjí. Je jen otázkou času, než rumunská akvizice firmy začne vykazovat výsledky. Pokud budou pozitivní, pohne se i kurz akcie.

  • Našli jste v článku chybu?