Menu Zavřít

Zadržený manažer Volkswagenu přizná vinu v aféře dieselgate

25. 7. 2017
Autor: ČTK

Manažer německé automobilky Volkswagen Oliver Schmidt zadržený ve Spojených státech v souvislosti s emisním skandálem hodlá příští měsíc přiznat vinu před soudem v Detroitu. Oznámil to podle agentury Reuters mluvčí soudu.

Schmidt v letech 2014 a 2015 řídil americké oddělení automobilky pro dodržování regulačních předpisů. Podle dřívějších informací čelí obvinění ze spiknutí s cílem zakrýt manipulace s emisemi před regulačními orgány. Schmidt byl zadržen letos v lednu a od té doby je ve vazbě.

Schmidt je jedním z osmi současných a bývalých manažerů Volkswagenu, které v souvislosti s emisním skandálem obvinilo ministerstvo spravedlnosti USA. Podle mluvčího soudu přizná vinu 4. srpna. Ministerstvo spravedlnosti dříve uvedlo, že Schmidtovi hrozí trest odnětí svobody ve výši až 169 let.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

MMF24

Volkswagen se již dohodl, že na řešení emisního skandálu ve Spojených státech vynaloží až 25 miliard dolarů (zhruba 558 miliard korun). Tato částka zahrnuje náklady na řešení požadavků regulačních orgánů a státních úřadů i na odškodnění majitelů a prodejců naftových aut umožňujících manipulaci s testy emisí.

Čtěte také:

Emisní skandál VW: bývalý šéf prý věděl o manipulacích dva měsíce dopředu

Vlastník Volkswagenu je vyšetřován kvůli manipulacím s akciovým trhem

Test důvěry: VW vydá poprvé od emisního skandálu evropské dluhopisy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).