Menu Zavřít

Zagorka není nejlepší

30. 7. 2018
Autor: Euro.cz

Stále více českých turistů tráví dovolenou tak jako dříve v Bulharsku. A ani tam není o minipivovary nouze

Pokud se o vás v rodině ví, že pivo je vaším koníčkem, pak určitě nemáte o tematické dárky z dovolených nouzi. A já to mám stejně. Naposledy mi švagr přivezl bulharský ležák Zagorka. Když jsem si nedávno tuto plechovku jedenáctky z tradičního pivovaru, jenž dnes patří koncernu Heineken, v klidu popíjel, uvědomil jsem si, že ani tato balkánská země na břehu Černého moře není bez vlastní minipivovarské scény.

Ostatně co jiného čekat od státu, jehož třetí největší město se jmenuje tak příznačně - Varna.

Tím, kdo spustil bulharskou vlnu malých výrobců, byl před pěti lety podnik Pivovarna 359 a jeho značka Divo Pivo.

I když se tu sládek zaměřuje především na svrchně kvašené speciály pojmenované Red Ale, Green Ale či 4H Session IPA, které působí na konzervativním bulharském trhu přece jen jako rezavý drát v oku, párkrát do roka se stane, že Divo Pivo je k dostání i v tamější síti prodejen Kaufland poblíž turistických letovisek, například v Burgasu.

Jestli se ale o něčem dá říct, že dnes tamějšímu trhu dodává šťávu a drajv, tak je to Ailyak Beer. Přesně podle slova ailyak, které v bulharštině znamená odvázanost a bezproblémové užívání života, vaří i zakladatel značky Hristov Gueorgui. V horkých letních týdnech sází jeho sofljský pivovar na „trendy“ prázdninové ovocné pití NEIPA (New England IPA) se šesti procenty alkoholu nebo na speciál Cryo IPA vznikající ze zmrazeného chmele.

Lokálnost je třeba

Pokud je tu někdo, komu ve výběru pomáhají i etikety, tak se na první pohled zamiluje do lahví pivovaru Ah! (v originále Ax!). Jde o létající značku se zázemím v Sofii, která spolupracuje s mnoha evropskými sládky. Sympatickou filosofií společnosti Ah! je, že ať už vaří sebevíc exotičtější pivo, součástí receptu musí být lokální produkt. Hořkost jejich pivu Pale Ale tak dodávají i šišky bulharského chmelu, bylinkovost speciálu Red Ale zase lístky mursalského čaje a máty pěstované na svazích kopců v regionech.

A že se místní sládci rozhodně nedrží při zemi, dokazuje i další sofijský pivovar Blek Pine. I tady je samozřejmostí skvělá grafická podoba lahví. Legenda navíc praví, že jejich IPA s 6,7 procenta alkoholu byla vůbec prvním pivem tohoto stylu v Bulharsku. Pokud si necháte doporučit, vyzkoušejte i jejich světlé osvěžení Blanche de Citron.

Stejně jako jinde i v téhle zemi platí, že minipivovary bují především ve velkých městech, konkrétně tedy v Sofii, Plovdivu a Varně. Vyklíčily tady ze scény domovarníků,

kterých je v Bulharsku nespočet.

Řada malých pivovarů má i vlastní výčepy, ve specializovaných obchodech se jejich třetinky v lahvích prodávají v průměru v přepočtu po 60 korunách. 0

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?