Menu Zavřít

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity

18. 6. 2013
Autor: čtk

Demise premiéra Nečase uvrhla Česko do další z mnoha politických krizí v době, kdy se snaží dostat z dlouhé recese, shodují se zahraniční média. Zdůrazňují, že korupce v Česku není ničím výjimečným. Vedle kauzy Nagyová připomínají i podezření, že se prezident Zeman účastní ceremonií opilý. „Ve vztahu ke své kradoucí a opilé elitě se Češi stávají společností, kterou v Evropě nejvíce postihla deziluze. Probudí je český Watergate a přiměje je, aby usilovali o skutečnou změnu?“ ptá se EUobserver.

Nečas odstoupil kvůli rostoucímu korupčnímu a špehovacímu skandálu a způsobil v zemi další z řady politických krizí, napsal britský list Financial Times. Skandál zanechal Českou republiku, která měla od roku 2002 šest premiérů, opět bez funkční vlády v době, kdy se hospodářství snaží dostat z vůbec nejdelšího poklesu. Pro Prahu je také obtížnější přilákat investory, když země vypadá, že ji řídí zkorumpovaní politici, že ji ovládají mocné obchodní zájmy a že je pod rostoucím ruským vlivem, napsaly Financial Times.

Britská televize Sky News uvedla, že skandál uvrhl zemi do politického zmatku. Cituje analytika Williama Jacksona z londýnské firmy Capital Economic, který připomíná, že i když se vládní koalice snaží vyhnout předčasným volbám, „je tu hodně nejistoty vzhledem k tomu, že měla jen 100 ze 200 hlasů v parlamentu a spoléhala při vládnutí na nezávislé poslance“.


Kdo bude novým premiérem? Prohlédněte si profily nejvážnějších kandidátů z ODS


FT: politická transformace se nikdy nevyrovnala ekonomické

Sky News zdůraznila, že Česká republika byla pronásledována korupcí od chvíle, kdy vznikla jako samostatný stát. Aféra je dalším důkazem, že politická transformace se nikdy nevyrovnala ekonomické, která proměnila zemi ve výrobní středisko blízce napojené na německou ekonomiku, napsaly Financial Times. Zemi pronásledují skandály, korupce a intriky vzhledem k tomu, že podle analytiků politická elita často jedná beztrestně a jen s malým ohledem na právo nebo na důsledky svých činů, uvedl ekonomický deník.

EUobserver zdůraznil, že loni Českou republiku postihl skandál s evropskými fondy, aféry na ministerstvech obrany a zdravotnictví, stejně jako na pražské radnici, kde „kmotři“ - tedy skupina politiků a lobbistů - po léta odsávali státní peníze. Bruselský web připomněl i loňskou aféru kolem Davida Ratha. Ale nyní je měřítko odlišné, zdůraznil autor článku, polský analytik Dariusz Kalan.

 Petr Nečas

Paris Match: "Nebesa, moje milenka byla špionka"

Politická krize na pozadí frašky, nadepsal svůj článek francouzský ekonomický list Les Echos. Petra Nečase během několika dní smetla temná aféra korupce a zneužívání moci, která se týká jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové. Nečas byl politikem bez charismatu a zanechal zemi v nejdelší recesi od roku 1996, zdůraznil deník.

Také Le Figaro píše o „politicko-manželském skandálu v České republice“. Může nevěra vyvolat politickou krizi? Odpověď zní ano. Zvlášť, pokud jde ruku v ruce s korupcí, napsal francouzský list, který rovněž připomněl, že „malá Česká republika postižená recesí by se bez této nové politické krize obešla“.

Ve Francii si aféry o „sexu a korupci v ČR“ všiml i společenský týdeník Paris Match. Jinak vcelku faktografický materiál přinesl pod titulkem „Nebesa, moje milenka byla špionka“.

EurActiv: Vzniká prostor pro prezidenta Zemana

Bruselský portál EurActiv dlouze líčí okolnosti celé krize a připomíná, že v zemi vládne nejistota o tom, kdo vytvoří novou vládu. Bruselský týdeník European Voice na svém webu zdůraznil, že aféra dává „nově zvolenému prezidentovi a někdejšímu vůdci sociálních demokratů Miloši Zemanovi moc významně utvářet českou politiku před evropskými volbami příští rok“.

Podle EUobserveru je nepravděpodobné, že by český Watergate měl nějakého vítěze. Opoziční ČSSD vede v průzkumech takovým rozdílem, že by volby příští rok vyhrála stejně. Pro Nečasovy odpůrce v ODS je pozdě na to, aby převzali vedení a obnovili důvěru ve stranu. Současně prezident Miloš Zeman je sotva s to obnovit důvěru lidí v establishment. Po zprávách o tom, že byl při oficiální ceremonii opilý, má vlastní problémy se svou prezentací na veřejnosti.


• Čtěte také:

WT100

Klaus: Jen zírám. V této politické konstelaci je každé řešení špatné

Jana Nagyová a Petr Nečas - osudová přitažlivost

  • Našli jste v článku chybu?