Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Skotské „ne“ přináší velké změny

25. 9. 2014
Autor: profimedia.cz

Mohlo by se zdát, že výsledek referenda o skotské nezávislosti vrátí situaci do vyjetých kolejí. To se však alespoň podle názorových rubrik světových médií určitě nestane.

Financial Times: Potřeba nového uspořádání

Spojené království přežilo. Výsledek představuje velkou úlevu pro všechny Brity, z nichž drtivá většina chtěla udržet zemi pohromadě. Uvítal ho i celý západní svět. Triumfalismus však není na místě. Tím, že Skotové odmítli odtržení, debata o britské ústavnosti neskončila. Je třeba najít nové uspořádání. Úkolem občanských i politických lídrů v celé zemi je vytvořit jej pečlivě a zároveň v dohledné budoucnosti. To nebude lehké. V chaotickém závěru kampaně nasliboval David Cameron Skotům mnohé.

Premiér jasně řekl, že výsledek není voláním po zachování statu quo. Volal po „vyváženém“ uspořádání pro všechny části Spojeného království – Anglii, Wales, Severní Irsko i Skotsko. Otázkou je, jak toto volání vykládat. Uspokojivého výsledku nelze dosáhnout pouhým přehozením dalších pravomocí na Holyrood.

Je třeba se vypořádat se dvěma otázkami. Zaprvé – jakou roli mají hrát skotští poslanci ve Westminsteru, až se přesunou pravomoci do Skotska? Zadruhé – mělo by dojít k širším přesunům pravomocí také na Anglii, takovým, které by zrcadlily vše, co se dopřeje Skotům, případně Velšanům a severním Irům? Úkol je těžký, ale jasný: najít konsenzuální uspořádání, které starou unii přemění v novou Velkou Británii pro 21. století.

The Wall Street Journal: Moudrost Skotů

Spojené království přežilo skotské referendum s překvapivě solidním náskokem 55:45. Westminster si oddychl. Stejně jako Skotové, kteří rozumějí ekonomickým rizikům spojeným s nezávislostí.

A stejně jako zámořští spojenci Británie, kteří se báli rozkladu světové mocnosti, jež byla po generace obranným valem svobody a stability. Výsledek potvrdil liberální domněnku, že solidní ústavní pořádek poskytuje dost prostoru pro lidi s různými, nezřídka soupeřícími národními příběhy a že politické rozdíly nejsou dostatečným důvodem pro roztříštění. Je to vítaná rána pro etnický nacionalismus, který bují v mnoha částech světa a příliš často slouží jako úkryt pro nedemokratické tyrany.

Británie nyní potřebuje revidovat ústavu, aby se přizpůsobila nové realitě. Slibované změny nápadně připomínají federalismus, systém, jejž otcové zakladatelé vytvořili k řešení vztahů mezi státy a federální vládou v USA. To by pro Británii, která dlouho vystupovala jako více či méně centrálně řízený stát, znamenalo krok do neznáma. Britové se ale nemusejí bát. Přesun pravomocí nezaručí dobré vládnutí – stačí se podívat na politické průšvihy v Detroitu či v Illinois – ale to neumí žádná forma demokracie. Posunout výkon moci blíže občanům není vůbec nic špatného.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Soudek skotské

Skoti zatřásli Evropou a teď bude klid. Souhlasí? Zkusili otevřít soudek (přirozeně skotské), ale teď už je zase zavřený. Souhlasí? V referendu nakonec zvítězil rozum nad srdcem. Souhlasí? Ne, ne, ne. Naštěstí ne, kdyby ano, bylo by to vlastně hrozné.

Hlasování bylo historickou událostí pro Skoty, Velkou Británii i Evropu. Ne proto, že vše zůstává při starém, ale proto, že se leccos mění. Lze to vidět už teď. Na ústupcích a pravomocech, které nyní budou muset být přesunuty.
Tak se musí stát rozhodně, upřímně a seriózně. Proto hnutí za nezávislost nejenže neprohrálo, ale též vyhrálo a to již před referendem. Britský premiér Cameron zahájil hned den po hlasování předvolební boj. V Nigelu Farageovi má dalšího protivníka, možná většího, než byl šéf skotské vlády Alex Salmond. I na tom lze pozorovat, že soudek se skotskou už nepůjde zavřít.

„Ne“ skotské nezávislosti neumožňuje návrat k normálu, lépe řečeno k obvyklému. Před pár lety by se většině Evropanů a Britů zdálo nemyslitelné, že by Skotsko bylo skutečně nezávislé. A ještě před pár týdny sotvakdo věřil, že by výsledek mohl být těsný.

Toto referendum bylo jednou z nejdůležitějších událostí roku. A přestože se v zemi rychle rozšířil bolestný pocit, že rozum zvítězil nad srdcem, není tomu tak. To jen lidé podléhají falešným schématům, srdce bylo v tomto případě zastoupené na obou stranách.


Čtěte také:

Téma skotských pravomocí se komplikuje

Prodeje skotské whisky klesly nejvíce za 25 let, prý kvůli spořivým Číňanům

ebf - tip - debata

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci

Reportáž: Skotové střízlivějí po dlouhé party

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).