Menu Zavřít

Zajděte na STK

28. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Sériově vyráběné boty nemohou vyhovovat každému

Dobrá bota je jako dobré auto. Jenže: „S automobilem neváháme jezdit na pravidelné technické kontroly, po havárii ho necháváme otestovat na STK a doladit. A co děláme po úrazu nohou? Většinou následuje klid, imobilizace, rehabilitace. Není tedy náhodou vysoká nemocnost bolestmi pohybového aparátu způsobena také tím, že zatímco auto nejen opravíme, ale důkladně vyšetříme, u sebe postupujeme jinak?“ ptá se Miroslav Havrda, viceprezident České podiatrické společnosti.

**Podiatrie**

se zabývá anatomií, fyziologií a patofyziologií nohy a také správnou léčbou a ošetřením nohou. „U nás je podiatrie zatím v plenkách. Současná medicína se na problémy pohybového aparátu dívá především anatomicky, přes rentgen. My se snažíme léčit komplexně. Přes nohy se třeba dozvíte, jak fungují kyčle nebo záda, a u nohou je často třeba začít s nápravou,“ míní Havrda.
V roce 1998 otevřel v Hradci Králové středisko „Zdravá noha“, které je dodnes v Česku jedinečné svou komplexností. O úspěšnosti jeho postupů svědčí i spolupráce doktora Havrdy s českými paralympioniky či jména sportovců, kteří mu prošli rukama: za všechny Jaromír Jágr, Jan Hrdina, Martina Hingisová, Anna Kurnikovová.

Základní podiatrické vyšetření, tzv. screening, sestává z několika fází.

Plantoskopie:

Díky systému dvou zrcadel a desce z pevného skla získá lékař přehled o stavbě nohou, chování nožních kleneb, o osách kotníků i stabilitě kloubů a vazů nohy. Plantoskopická deska by neměla chybět ve specializované prodejně sportovních bot, vyškolený prodavač může na základě tohoto vyšetření nabídnout nejvhodnější obuv.

Kineziologie:

Digitální kamera zachytí pomalou chůzi, rychlou chůzi a popřípadě běh na běhátku. Snímat je možné nejen práci nohou, ale také postavení nosných kloubů, pánve a páteře.

Tenzometrie:

Měření tlaků chodidel na tenzometrické desce. Na základě barevného spektra a číselných hodnot se zjišťuje chování nohy a nepřímo celého pohybového aparátu. Software případně nabídne patřičné podložení nohy nebo individuální vložky.

EBF24

Součástí vyšetření je také prohlídka sešlapání přinesených bot. Cílem je doporučení vhodné obuvi, ať už pro sportovce nebo vzhledem ke zdravotnímu stavu pacienta. A také jejich individualizace.
„Sériově vyráběné boty, i když například u sportovních lze vybírat ze široké škály modelů, nemohou stoprocentně vyhovovat každému,“ upozorňuje Havrda. „Každý má nohu jinak tvarovanou, někdo má jednu nepatrně delší. Je proto třeba boty doladit a zajistit, aby byl tlak rozložen rovnoměrně. Vložky v sériových botách nejsou dostatečně homogenní, nohu nevedou, což může vést k nestabilitě, kompenzacím a následně i bolestivým problémům. Velcí výrobci sportovních bot s výměnou vložky již počítají, a tak jedním ze znamení kvalitní boty je i vyndavací stélka.“
Pro individualizaci obuvi doporučuje doktor Havrda termoplastické vložky Formthotics. Zatímco běžné stélky se tvarují stlačováním polyetylenové pěny, vložky Formthotics jsou vyráběny zbrušováním bloku pěny do základního tvaru. To zajišťuje rovnoměrnou hustotu pěny po celé délce vložek, takže se nedeformují. Polotovar se pak nahřátím přímo v botě modeluje podle nohy klienta, případně dále stavebnicově upravuje. Existují speciální pro různé druhy sportů i společenskou obuv. Jejich předností je vysoká trvanlivost – při běžném nošení vydrží přibližně pět let.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).