Menu Zavřít

Zájem o stavební spoření klesá. Nových smluv i úvěrů je méně

4. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Stavební spořitelny uzavřely v letošním 1. čtvrtletí 86 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční pokles o 28 procent. Vyplývá to z informací ministerstva financí.

Zároveň ale průměrná cílová částka u nových smluv meziročně stoupla o 55 tisíc korun na 406 tisíc korun. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci března bylo uzavřeno celkem 3,28 milionu smluv, což je o zhruba 30 tisíc smluv méně než na konci roku 2016.

Celkový počet úvěrů podle statistik ministerstva financí ke konci března rovněž klesl. Spořitelny evidovaly zhruba 637 tisíc úvěrů, tedy o 13 tisíc méně než na konci loňského roku. Objem poskytnutých úvěrů pak zůstal na 240,6 miliardy korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky stoupl na 66,8 procenta.

MMF24

Ze statistik dále vyplývá, že ministerstvo během dubna stavebním spořitelnám zaslalo jako roční zálohu státní podpory za loňský rok 3,9 miliardy korun. Loni na státní podpoře úřad za rok 2015 vyplatil 4,28 miliardy korun.

Dále čtěte:

Objem bankovních úvěrů v dubnu stoupl. Češi mají zájem o spotřebitelské úvěry

Registr: Češi už dluží více než dva biliony korun

Průměrný český dlužník dlužil minulý rok opět o trochu méně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).