Menu Zavřít

Zájem z východu

24. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Slovenské elektrárne

ebf - tip - debata

PRAHA (foj) - Ruská společnost Gazprom má zájem o Slovenské elektrárne. Počátkem října to ruskému deníku Vědomosti potvrdil tiskový mluvčí firmy Sergej Kuprijanov. „Na Slovensku již máme několik projektů,“ řekl Kuprijanov deníku. Gazprom ovládá 16,3 procenta Slovenského plynárenského průmyslu.
Ruská média navíc tvrdí, že se Gazprom do privatizace Slovenských elektrární přihlásí ve skupině s další ruskou firmou - RAO Unifield Energy System. „Je možné, že se privatizace zúčastníme společně s jinými společnostmi. Region střední Evropy je zajímavý především pro export elektřiny,“ potvrdil agentuře Bloomberg mluvčí RAO Andrej Jegorov.
Zájemci o privatizaci Slovenských elektrární se mohou hlásit do 7. listopadu. Týdeník EURO má informace, že zatím tak učinilo dvanáct firem. Vedle české elektrárenské společnosti ČEZ například italský Enel, německý E. ON, Electricité de France, britské British Energy a International Power a belgický Electrabel.
Slovenská vláda nabídne pravděpodobně zájemcům k prodeji majoritní balík akcií firmy. Tamní zákony sice zatím neumožňují prodej většinových podílů ve strategických podnicích, parlament by však měl v dohledné době novelizovat zákon o velké privatizaci. Změna v zákoně by pak prodej většinových balíků ve slovenských strategických firmách umožnila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).