Menu Zavřít

Zájemců o Štrasburk přibývá

18. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Evropské volby

KL24

PRAHA (ČTK, jpš) - Bývalý sociálnědemokratický ministr Karel Březina, dnes pracující pro ČSOB, je údajně jedním z politiků, kteří hodlají usilovat o místo poslance Evropského parlamentu. „Zvažuji to,“ řekl Březina týdeníku EURO minulý týden.
Volby se uskuteční v červnu příštího roku a Češi v evropském zákonodárném sboru, sídlícím ve Štrasburku, obsadí 24 křesel.
Šéf poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl před několika dny prohlásil, že sítem pro stranické kandidáty budou znalosti angličtiny a francouzštiny. Strana bude podle něj vybírat z nynějších sedmi pozorovatelů ČSSD, které má v Evropském parlamentu, ale kandidáty budou navrhovat i krajské organizace. Březina je místopředsedou krajské organizace v Praze. Ibl jmenoval jako vhodné typy například poslance Vladimíra Laštůvku, který se zaměřuje na zahraniční politiku. Dalším by podle něj mohl být Libor Rouček, jenž pobýval léta v zahraničí a byl mluvčím Zemanova kabinetu. S konečnou platností o kandidátech rozhodne ústřední výkonný výbor zřejmě do konce roku.
Žhavými kandidáty KDU-ČSL jsou poslanci Jiří Karas a Vilém Holáň. Hovoří se také olomouckém hejtmanovi Janu Březinovi, bývalém poslanci Pavlu Tollnerovi a prezidentu Hospodářské komory Jaromíru Drábkovi. Za unionisty, kteří se ještě pro způsob výběru kandidátů nerozhodli, by údajně mohl kandidovat bývalý šéf strany Ivan Pilip.
Mezi komunisty mají největší šance poslanci Jaromír Kohlíček, Jiří Maštálka a Miloslav Ransdorf, ale hovoří se i o poslanci Václavu Exnerovi. Značný zájem o místa ve Štrasburku je také mezi občanskými demokraty. Ani ODS ale ještě neví, jak je bude vybírat. Nejčastěji se hovoří o stínovém ministrovi zahraničí Janu Zahradilovi.

  • Našli jste v článku chybu?