Skvělá lokální a sezonní jídla najdete mezi poli nedaleko Kladna. Pokud máte dost času, vypravte se do Zájezdu
Restauraci Zájezd jsem objevila asi před rokem a od té doby tam pravidelně trávím nedělní odpoledne. Stále mě nepřestala bavit poctivá kuchyně a každý týden se těším na nový jídelní lístek. Ale také mi je tam stále trochu zima a pořád musím mhouřit obě oči nad rychlostí servisu a kuchyně. Ovšem pokud nikam nespěcháte a chcete si víkendový oběd užít, je Zájezd to pravé místo.
CESTA Z MĚSTA
Cesta autem z Prahy je poměrně snadná, ze západního okraje jste v Zájezdu do 20 minut. Před restaurací ve stejnojmenné obci je parkoviště i zastávka autobusu, takže se sem dostanou i ti, kdo preferují hromadnou dopravu, byť poněkud složitě a přes Kladno. Restaurace vznikla z původní vesnické hospody připomínající tak trochu country saloon. Zvenku vás přivítají malby na fasádě s vesnickými motivy, nenechte se ale odradit. Ty vnitřní se podařilo při částečné rekonstrukci interiéru zakrýt, ale stejně je prostředí restaurace stále velmi svérázné. Nečekejte bílé ubrusy a designový nábytek. Je to tu trošku obouchané, s trochou nadsázky rustikální, ale hlavně, že je kde sedět a děti si mají kde hrát (v dětském koutku). Interiér se postupně vylepšuje, ale ještě má před sebou docela dlouhou cestu. Doufám, že se co nejdříve podaří vyřešit vytápění, protože to je nejzásadnější výtka, kterou k Zájezdu mám. Je tu prostě zima a to může být při čekání na jídlo docela nepříjemné. Restaurace je otevřená od středy do neděle a menu je pokaždé jiné. Podle sezony, podle toho, co dodají okolní farmáři, či podle toho, co má kuchař zrovna chuť vařit. Aktuální menu je k nahlédnutí na facebookovém profilu podniku a na webových stránkách. Mimo sezonní nabídku se na lístku pravidelně objevují stálice, jako třeba pečená vepřová žebra (225 korun), která vám vřele doporučuji. Jsou měkká, šťavnatá a velmi masitá. Kromě na místě pečeného kváskového chleba se tu k žebrům podávají dochucovadla a omáčky taky tak trošku podle sezony. Momentálně je to švestkové čatní, nedávno jsem měla dýňovou hořčici a standardně k nim patří vejmrda, tedy strouhaná jablka s křenem. Když nevím, co si vybrat, jsou žebra jistota. Často je však menu tematické, například zvěřinové, pštrosí nebo drůbeží a doplňují jej vždy dětská jídla a jedno nebo dvě jídla mimo téma. Zvěřinové menu sestavené z daňka a srny ve formě „svíčkové“ omáčky a steaků jsem ochutnala snad celé. Nejvíc mi chutnalo srnčí na smetaně podávané s rozvarem z lesních ostružin místo brusinek s domácími houskovými knedlíky (280 korun). Omáčka sama o sobě byla dokonalá, tmavá, s výraznou chutí kořenové zeleniny, tak akorát nasládlá, aby se sladkost netloukla s chutí masa. Obstála by samozřejmě i s hovězím a doufám, že se v nabídce objeví brzy zase. Pochvalu zaslouží i nadýchané houskové knedlíky.
Steaky se tu většinou podaří připravit na požadovaný stupeň propečenosti, i když občas se kuchař zapomene. Za zmínku ale stojí zajímavé přílohy ve formě různých zeleninových pyré nebo třeba houbových bramboráků.
KŠÁNŮV PRŮŘEZ
Hodně mi tu chutnají polévky. Nejvíce mi v paměti utkvěla zelňačka. Oproti standardu byla poměrně sladká a neplavala na ní vrstva tuku, která mi na polévce nikdy nepřipadá příliš atraktivní. Ráda mám i místní vývary nebo boršč. Z dětských jídel mě vždycky pobaví nožička párku s bramborovou kaší (65 korun), na kterou nejedna matka kouká poměrně nedůvěřivě. Ovšem po ujištění, že ten párek je opravdu z masa, se zpravidla nechává obměkčit a párek dítěti objedná. Restaurace spolupracuje se známým pražským řezníkem a uzenářem Františkem Kšánou mladším, u kterého se učil jeden ze spolumajitelů Zájezdu. Párky a jiné uzeniny v menu pocházejí právě od něj. Když budete mít štěstí, narazíte v nabídce i na masový talíř Františka Kšány mladšího (460 korun pro dvě osoby), a budete tak moci ochutnat průřez jeho nabídkou od špekáčku po steak. Stojí za to nechat si místo i na dezerty. Vybavuji si ten první, který jsem tu ochutnala, a to mrkvový cupcake – klasický mrkvový dort v jednoporcovém provedení. Byl opravdu vynikající. Nedávno jsem tu měla stejně povedený dýňový cheesecake (60 korun) a raw veganský košíček se základem z datlí a kešu oříšků a kokosovým mlékem se sirupem z černého bezu (60 korun). Na to, jak zvláštně může tenhle popis znít, nebyl vůbec špatný, ale pokud nevyznáváte veganský způsob života, sáhněte raději po nějaké klasice – dostanete dezert, který působí vysloveně domácím dojmem a bude příjemnou sladkou tečkou.
NÁPOJE, KTERÉ STOJÍ ZA TO
Ani nápoje nejsou v Zájezdu nudné. Zapomeňte na globální limonády a piva velkých značek. Nealko tu nabízejí domácí, třeba bezinkovou, zázvorovou nebo citrusovou limonádu (karafa za 50 korun). Piva na čep dodává Klášterní pivovar Strahov a i ta se střídají podle sezony. Podzimní tmavý, výrazně hořký 16stupňový ležák Antidepressant teď přijde docela k chuti. Spodně kvašené pivo typu bock je nefiltrované, s příjemnou chmelovou vůní a zvedne náladu v jakémkoli počasí. Těší mě, že se tu starají i o kávovar a snaží se nabízet kávu vyšší úrovně, než je v českých restauracích běžné. Zrna pocházejí z pražské pražírny Coffee Source a většinou se jedná o jednodruhové, tzv. single origin kávy. Espreso a od něj odvozené nápoje tu umějí připravit docela slušně. Zkrátka, v restauraci Zájezd se snaží dělat věci poctivě a s vášní a to se mi líbí. Je tu ještě spousta věcí, které by bylo třeba zlepšit, interiérem počínaje a dobou čekání konče. Vlastně se mi pořád nepodařilo vypozorovat, proč to všechno tak trvá. Je jedno, jestli je restaurace plná, jestli je na place jen jeden ze spolumajitelů, nebo i další člen personálu. Na jídlo se tu zkrátka čeká a to je fakt, který musíte přijmout, pokud nechcete odcházet zklamaní, nebo přímo naštvaní. Rozhodně vám tedy nemohu doporučit zastávku na rychlý oběd nebo večeři cestou někam dál. Při plánování počítejte s tím, že bude oběd nebo večeře o něco delší, než je obvyklé. Jistotou ovšem je, že dostanete nadprůměrné jídlo z nadprůměrných surovin, bude vás obsluhovat milý personál, který svou nabídku zná a bude vám umět doporučit jídlo i nápoje, aby vám ukrátil čekání. V létě, kdy se dá sedět na velké terase, to s nějakým pivním speciálem ze Strahova utíká docela rychle. V dálce můžete pozorovat pasoucí se koně a připadat si jako na dovolené. Teď na podzim je to s chladnějším počasím už trošku horší. Na druhé straně dokáže pivo Antidepressant čekání na jídlo v dobré společnosti opravdu zpříjemnit. A co byste za studeného deštivého počasí dělali venku?
hodnocení
+
kvalitní lokální suroviny
poctivá kuchyně
sezonní nabídka
-
delší čekání na jídlo
nedostatečné vytápění
Restaurace Zájezd
Zájezd 20 tel: +420 776 699 011 e-mail: info@restauracezajezd.cz www.restauracezajezd.cz Otevírací doba: St–Ne 12.00–22.00 Kuchyně: převážně česká, ale i světová Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku
Aktuální menu je k nahlédnutí vždy na webových stránkách
• Francouzská cibulačka podávaná s krutonem sýru Comte • 85 Kč • Krkonošské kyselo připravené z žitného kvásku Karel, václavek a vejce • 65 Kč • Carpaccio z červené řepy se zrajícím kozím sýrem a vlašskými medovými oříšky • 95 Kč • Jedinečné debrecínské párky z masa, s pečivem, hořčicí, domácím kečupem a vejmrdou • 85 Kč • Rilletes – dlouho pečená půlka prasátka podávaná na chlebu s červenou cibulí a okurkou • 85 Kč • Domácí utopence s cibulí a okurkou • 75 Kč • Paštika ze zvěřiny s mandlemi, hruškovým chutney, polníčkem, balsamicem a variací pečiva • 125 Kč • Steak z pupku 200g servírovaný s čerstvou těstovinou aglio-olio a omáčkou demi-glace • 280 Kč • Hovězí karabáček konfitovaný v sádle 48 hodin, podávaný s celerovým pyré • 220 Kč • 1/8 Žižického kuřete s nastavovanou kaší a máslovým výpekem • 175 Kč • Pasta z lesa – caserecce se steakový ragů a houbami, sypané parmazánem • 185 Kč • Casarecce Bolognes – pasta s boloňským ragů a drcenými rajčaty • 185 Kč • Jedinečný kozí sýr ze 100% mléka anglonubijských koz z produkce pana Bareše, čatný, hroznové víno • 160 Kč • Domácí šišky s mákem – staročeská specialita sypaná mákem a maštěná máslem • 90 Kč • Tarte tatin – opačně pečený jablečný koláč dle originálního receptu sester Tatinových • 45 Kč • Mrkvový dort • 75 Kč
Výběr z vinného lístku
• Sauska Furmint 2013 0,75 l • 400 Kč • Konyári Loliense 0,75 l – Sauvignon Blanc 40 %, Ryzlink vlašský (Olaszrizling ) 30 %, Chardonnay 30 % • 480 Kč • Ráspi Siller 2012 0,75 l • 330 Kč • Ráspi Kékfrankos 2011 0,75 l • 410 Kč • Áldás Egri Bikavér 2009 – Frankovka (Kékfrankos) 40 %, Merlot 37 %, Cabernet Franc 8 %, Syrah 5 %, Pinot Noir 5 %, Menoir 5% 0,75 l • 600 Kč
Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace
O autorovi| Klára Donathová • spolupracovnice redakce