Už od 1. července dojde v Česku k podstatné změně pro majitele hospod a restaurací. Musí se rozhodnout, jestli bude jejich podnik kuřácký nebo nekuřácký.
Autor: Jakub Stadler
Řešením je mít stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, jinak musí padnout rozhodnutí, o jakou klientelu z těchto dvou skupin více stojí. A svoji provozovnu musí označit příslušnou samolepkou. Podle ní se pak budou orientovat i zákazníci. Čeští podnikatelé se často bojí, že zákaz kouření v jejich podniku by jim odehnal kuřáky ke konkurenci. Bez cigarety to řada lidí totiž dlouho nevydrží. „Na tabáku je závislých až 80 procent kuřáků,“ říká přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková. V Česku kouří podle posledních průzkumů více než čtvrtina mladých lidí mezi 15 a 20 lety. V dospělosti kouří asi 30 procent populace. V Česku je podle odborníků přes 2,25 milionu lidí závislých na tabáku.
Anketa Profitu: Uživí se v Česku nekuřácké hospody a restaurace?
||
| ANO|
Petr Marcinčák
majitel Víno Marcinčák
Třeba v řadě sklípků se kouřit smí a kuřákům je to přesto trapné a jdou na cigaretu sami ven.
||
| NE|
Roman Vacho
ředitel zámku Loučeň
Kdyby zákaz platil pro všechny, byla by to jiná. Jestli si hospodský bude moct vybrat, asi zvítězí kuřáci.
||
| ANO|
Martin Šampalík
spolumajitel The Pub
V rámci naší sítě máme jednu takovou hospodu v Plzni a bez problémů se uživí.
||
| NE|
Jakub Bernardy
majitel Conti Real Neladná
Pokud mluvíme o klasických hospodách třeba na vesnici. Lepší výběrové restaurace si mohou dovolit být nekuřácké.
||
| ANO|
Artem Egorov
spolumajitel Chirš**
Dokázali to podnikatelé třeba v Itálii, tak proč ne i v Česku.