Menu Zavřít

ZÁKAZNÍK, NÁŠ PÁN

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Rakouská elektroenergetika

VÍDEŇ (Die Presse) – Trh elektřiny v Rakousku bude ze dvou třetin liberalizován od prvního října, ale tamní dis–tributoři se už nyní pustili do boje o zákazníky. „Vyvíjí se to velmi dobře. Ještě před spuštěním další etapy liberalizace bude mít každý konečný odběratel nejméně tři nabídky, pochvaluje si šéf regulačního úřadu Walter Boltz.

Ten odhaduje, že rakouské firmy a domácnosti od října v ročním přepočtu ušetří kolem deseti miliard šilinků, a to v porovnání s počátkem roku 1999, kdy začala první etapa liberalizace. „Cenová válka na našem trhu ještě zdaleka nedosáhla kulminačního bodu, řekl Boltz v rozhovoru pro deník Die Presse.

ebf - tip - debata

Do boje o odběratele se s vervou pustila například společnost Switch, dcera firmy Energie–Allianz. Zákazníky láká cenou 48 grošů za jednu kilowatthodinu, což jí podle odborníků pokryje jenom náklady na nákup energie, přenosové poplatky už ne. Tato nabídka je zajímavá i tím, že je o 40 procent levnější než nabídka samotné mateřské společnosti. Vídeňská domácnost s průměrným ročním odběrem 4000 kilowatthodin, jež bude kupovat u Switche, by tak ušetřila přes 800 šilinků.

Trh v Rakousku tvoří asi 2,5 milionu domácností a půl milionu firem včetně drobných živností a zemědělských usedlostí. Do hry o příznivé ceny se proto zapojují četné oborové a profesní svazy (farmářů, hoteliérů a podobně) i zemské hospodářské komory. Například komora v Korutanech chce pro všechny své členské firmy „centrálně sjednat co nejvýhodnější podmínky odběru elektřiny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).