Menu Zavřít

Zakladatelé Kofoly navýší svůj podíl. Skupinu ovládne nová společnost AETOS

8. 6. 2017
Autor: Kofola

Majoritním vlastníkem skupiny Kofola bude od konce července nově založená společnost AETOS, jež bude vlastnit 68 procent akcií. AETOS patří rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly, kteří tak navýší svůj podíl.

Rodina Samarasů, která skupinu Kofola ovládá prostřednictvím firmy KSM Investment, spolu s dalšími akcionáři Reném Musilou a Tomášem Jendřejkem vloží do společnosti AETOS své akcie v Kofole. Tímto úkonem se společnost AETOS stane akcionářem ve společnosti Kofola s podílem představujícím přibližně 56 procent celkového základního kapitálu.

Následně druhý největší akcionář skupiny Kofola, holdingová společnost CED GROUP, prodá společnosti AETOS své akcie společnosti Kofola ČeskoSlovensko, které představují podíl 12 procent celkového základního kapitálu společnosti Kofola. Cena bude 440 korun za akcii. Tím dosáhne podíl společnosti AETOS 68 procent.

„Podle plánu se společnost AETOS, plně vlastněná rodinou Samarasů a jejími přáteli, kteří byli ve firmě od samého počátku, stane majoritním vlastníkem skupiny Kofola s výrazným podílem ve výši 68 procent. Záměrem je dokončit výše uvedené transakce do konce července 2017,“ uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Daniel Buryš.


Kofola v Polsku změnila obchodní model. Čtěte více

 Kofola


Kofola dále oznámila, že prostřednictvím své dceřiné společnosti Radenska nabídne k prodeji akcie Kofoly představující až pět procent celkového základního kapitálu Kofoly za nabídkovou cenu 440 korun za akcii. Společnost AETOS se této transakce nezúčastní.

Vedení firmy chce také zavést novou dividendovou politiku. „Naším cílem je rozdělit dividendu akcionářům společnosti Kofola v minimální výši 60 procent z konsolidovaného čistého zisku dosaženého v každém finančním roce počínaje rokem 2017 do roku 2020,“ uvedl Buryš.

ebf - tip - debata

Dozorčí rada společnosti Kofola dnes schválila opční program pro manažery. „Pokud společnost Kofola splní komerční a finanční cíle tříletého byznes plánu, manažeři si rozdělí až 202 tisíc kusů akcií, což představuje 0,9 procenta všech akcií společnosti Kofola,“ uvedl Buryš.

Kofola
Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů v Evropě. Má sedm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku a zaměstnává více než 2100 lidí, z toho asi 700 v Česku. K výrobkům firmy patří vedle Kofoly ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

O Kofole dále čtěte:

Kofole klesly tržby i zisk, v Polsku chystá velkou ofenzivu

Kofola stojí před rozvodem

Kofola posiluje na Balkáně. Kupuje chorvatskou minerálku Studenac


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).