Ještě než začala platit novela veterinárního zákona číslo 131/2003, která nabyla účinnosti od počátku letošního července, upozorňovala Státní veterinární správa ČR, že všichni, kdo nějakým způsobem získávají, zpracovávají a manipulují s živočišnými produkty a uvádějí je do oběhu, musejí požádat svou místně příslušnou krajskou, popřípadě městskou veterinární správu o schválení a registraci.
PROFIT PŘIPOMÍNÁ
Povinnost se týká zejména zpracovatelů masa a mléka, ale i těch, kdo prodávají své produkty tzv. ze dvora. Uvážíme-li, že požádat se musí do konce roku a přitom je potřeba počítat s určitými nutnými úředními úkony, je opravdu nejvyšší čas. Například v Praze je podle Antonína Kozáka, ředitele Městské veterinární správy, asi 2000 dozorovaných provozů. Pokud jich většina požádá o schválení v prosinci, celá řada z nich nebude moci pokračovat ve své činnosti po 1. lednu 2004. Stará osvědčení ke konci roku končí. Praha město má na toto množství k dispozici 14 lidí. A obdobná situace bude i v „krajích“. Od 1. 1. 2004 také budou muset mít potravinářské výrobky označení o zdravotní nezávadnosti, a to není možné dát na výrobek z provozu, který nebyl schválen a který není pod státním veterinárním dozorem. „To, že některé provozy budou čekat se žádostí do konce roku, je falešná kalkulace, lze z toho spíš vyvodit, že po Novém roce asi nehodlají ve své činnosti pokračovat. Na druhou stranu lze utvrdit dozorované subjekty, že Státní veterinární správa nemá zájem bezdůvodně schválení neudělit. Nemá ani žádný „tajný rozkaz“ řady zpracovatelů z moci úřední snížit. Věříme, že pro poctivé producenty a zpracovatele půjde v podstatě o formalitu,“ říká tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.