Menu Zavřít

Zákon ze supermarketu

21. 7. 2015
Autor: Euro E15

Sobotkův kabinet bojuje za zákon o významné tržní síle. Vláda tento předpis prodává jako bič na zlé supermarkety, které dusí chudé české producenty. Jenže její snaha je úplně mimo. Co víc, dokonce jde proti zájmům českých dodavatelů.

Pokud čtou členové vlády zprávy, musel je zarazit krok řetězce Kaufland, který se rozhodl vyřadit část zboží od společnosti Madeta. Nedohodl se s ní na ceně zboží. Novelizovaný zákon by jen navýšil počet takovýchto opatření.

Proč? Tuzemským dodavatelům dává do ruky opatření, kterými se mohou bránit nátlaku řetězců. Pokuty pro řetězce pak budou obrovské, až deset procent z obratu. U velkých obchodníků může jít o miliardy. Žádný rozumný šéf řetězce se za takových okolností nebude hádat o cenu s českým dodavatelem.

Udělá raději to, co udělal před pár dny Kaufland. S rebelantem se rozloučí a nakoupí zboží v zahraničí, kde podobné problémy nehrozí. Že by mu to u zákazníků v obchodě neprošlo, se nemusí bát. Při závodech s nákupním vozíkem jde hlavně o cenu.


Přečtěte si: Sobotka se sejde se zástupci obchodních řetězců kvůli zákonu o tržní síle


Jediní dodavatelé, kterým může Sobotkova novela vyhovovat, jsou ti dominantní až monopolní. Ano správně, třeba potravinářský kolos ministra financí Babiše. Původně se měla omezující pravidla zákona vztahovat i na tyto dominantní dodavatele, kteří mohou z druhé strany svou silou řetězce vydírat. Ustanovení ze zákona ale vypadlo už v první vládní verzi.

Zákon je nyní zaparkovaný ve sněmovně a ze všech stran ho ostřelují lobbisté. Top 09 navíc sepsala vlastní normu mající za cíl zrušit zákon o významné tržní síle. Šanci má ale pramalou.

Premiér Sobotka už řekl, že tuší, že jeho zákon sněmovnou projde. Musí. Pro zboží jeho kolegy Andreje Babiše je to daleko levnější varianta cesty na pulty, než kdyby si musel koupit vlastní řetězec. Mluvilo se v té souvislosti o Tescu, pokud vím.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Lidová pravda

EBF24

Neexistující diplomatická válka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).