Menu Zavřít

Žalovaná hromada

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Unipetrol

CIF24

Sdružení minoritních akcionářů Stop rozprodeji Unipetrolu zažalovalo u Městského soudu v Praze zmíněný petrochemický koncern. Menšinoví podílníci firmy se u soudu domáhají zrušení platnosti mimořádné valné hromady Unipetrolu, která se konala koncem září.
„Žalobu jsme podali kvůli chování představenstva holdingu, jež na zmíněné valné hromadě odmítlo projednat výroční zprávu za rok 2005 navzdory tomu, že se jednalo o jeden z bodů oznámeného programu mimořádné valné hromady,“ konstatoval předseda sdružení Adam Černý. Ten rovněž dodal, že vedení Unipetrolu nadále činí kroky, které zjevně zvýhodňují většinového majitele firmy - polskou společnost PKN Orlen - na úkor minoritních vlastníků. Vedení Unipetrolu námitky menšinových akcionářů odmítá.
Minulý týden se navíc konala již druhá letošní mimořádná valná hromada s jediným bodem na programu, jímž bylo jmenování nových členů dozorčí rady. V orgánu společnosti nově usednou dva Poláci: Czesław Adam Bugaj a Rafał Kapler.
Bugaj pracuje pro PKN od roku 1970, nyní zastává post náměstka generálního ředitele polského koncernu. Od roku 2005 je místopředsedou dozorčí rady Chemopetrolu. Kapler působí v PKN od roku 2005 a je ve funkci výkonného ředitele koncernu pro kontrolu nákladů a zásobování.
Tím ale výčet událostí kolem Unipetrolu nekončí. Vedení firmy minulý týden ve svém sdělení pro pražskou burzu oznámilo, že sloučí do jedné své stoprocentní dceřiné společnosti Chemopetrol a Unipetrol Rafinérie. Fúze se uskuteční 1. ledna příštího roku. Obě společnosti patří k nejvýznamnějším členům skupiny. Chemopetrol dosáhl za první tři letošní čtvrtletí tržeb ve výši 25,8 miliardy korun, tržby společnosti Unipetrol Rafinérie pak ve stejném období představovaly částku 48,3 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?