Menu Zavřít

Založení firmy v Dánsku

2. 1. 2016
Autor: Euro.cz

V Dánsku je možné založit osm druhů společností. První je akciová společnost s minimálním základním jměním 500 tisíc DKK a alespoň jedním zakládajícím podílníkem. Jeden ze zakladatelů musí být osobou nebo jednotkou s trvalým pobytem na území EU. Společnost s ručením omezeným je soukromá společnost s minimálním základním kapitálem 125 tisíc DKK.

Veřejná obchodní společnost je vytvořena na základě smlouvy o partnerství. Jednotlivými partnery mohou být jak soukromé, tak právnické osoby, které ručí společně. U komanditní společnosti platí stejné zásady jako u v. o. s., někteří ze společníků ale ručí omezeně do výše vkladu. Pokud jde o pobočku zahraniční společnosti, taková společnost musí být zapsána na dánském registru společností (Erhvervs-og Selskabsstyrelsen), zodpovídá plně za dluhy a povinnosti pobočky. Manažer pobočky musí být rovněž registrován.

Založíte-li kancelář podpory prodeje, úřady nevyžadují registraci. Jméno může být registrováno z ochranných důvodů. Zahraniční společnost ručí plně za dluhy a povinnosti kanceláře. Vzniknout může i joint venture ve formě společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti.

Čtěte: Jak založit s.r.o.? Cena, postup, podmínky

Poslední formou je podnik jednotlivce, který může vlastnit pouze fyzická osoba. Pokud chce společnost z členské země EU nabízet zboží nebo služby vlastním jménem na území Dánska, musí být zvlášť registrována u finančního úřadu, překročí-li její obrat 20 tisíc DKK.

Členství v odborné komoře a zápis do obchodního rejstříku jsou u některých společností povinné. Totéž pravidlo platí pro licence zvláštních živností - konkrétně pro elektrikáře či instalatéry plynovodů a vodovodů.

KONTAKTY:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (založení firmy)

Kampmannsgade 1, Kobenhavn V

 tel.: +45 33 30 77 00,

fax: +45 33 30 74 00

e-mail: KIC@eogs.dk

web: www.eogs.dk

Told & Skat Kobenhavn (finanční úřad)

Hermodsgade 8, Kobenhavn N

tel.: +45 35 87 73 00,

fax: +45 35 85 90 94

ebf - tip - debata

e-mail: koebenhavn@toldskat.dk

web: www.toldskat.dk

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).