Menu Zavřít

ZÁLUSK NA KONKURENCI

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Tesco a Marks & Spencer

Největší britský maloobchodní řetězec Tesco zvažuje koupit za téměř 18 miliard dolarů svého konkurenta Marks & Spencer, největšího britského maloobchodníka s oděvy.

Spekulace kolem Marks & Spencer se vynořily před dvěma týdny, kdy cena jeho akcií citelně klesla. Po sestupné dráze se však pohybovaly akcie už několik měsíců v souvislosti s klesajícími tržbami a zisky. V reakci na zprávy o úmyslech Tesca však cena vyskočila v jednom dni o 17 procent nad 300 pencí, přitom ještě na počátku roku stály akcie Marks & Spencer na londýnské burze 400 pencí.

Podle britského tisku se Tesco radí s právní kanceláří a investiční bankou Credit Suisse First Boston, která prý Tescu doporučuje nabídnout akcionářům Marks & Spencer přesvědčivých 380 pencí za akcii.

I když trh považuje Tesco za nejžhavějšího kandidáta na převzetí maloobchodní sítě Marks & Spencer s městskými obchodními domy, zájem by mohl projevit i americký maloobchodní gigant Wal-Mart a investiční společnost Knutsford. Předpokládá se však, že Tesco se nevyjádří dříve, než M&S zveřejní vánoční tržby.

WT100

Každá nabídka na koupi bude muset projít schvalovacími procedurami úřadů pro hospodářskou soutěž. M&S je totiž také šestým největším maloobchodním prodejcem potravin v Británii. V tomto sektoru úřady prozkoumávají cenové strategie v souvi slosti s nedávnou konsolidací celého sektoru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).