Menu Zavřít

Zaměřeno na kulturu

11. 4. 2016
Autor: Euro.cz

Dolní Rakousy systematicky propojují bohatý historický odkaz s moderní architekturou

Rakousko je pro české turisty velmi oblíbenou destinací. Přestože mnozí míří za vysokými horami až do Tyrol či Salcburska,

pro většinu Čechů jsou nejdostupnější Dolní Rakousy, které se mohou pochlubit nejdelší hranicí s Českou republikou. Tato největší rakouská spolková země má co nabídnout.

Díky rozsáhlé síti historických památek, skvělé nabídce vín a řadě regionálních specialit se stává cílem kulturních turistů.

„Dolní Rakousy se v posledních letech staly atraktivní zemí kultury,“ prohlásil dolnorakouský zemský hejtman Erwin Pröll. Jeho slova potvrzují i konkrétní údaje, ročně utratí kulturní turisté v této spolkové zemi dvě stě milionů eur.

Kulturní míle

Dolní Rakousy přitom nespoléhají jen na historické dědictví, ale naopak do své kulturní nabídky systematicky investují. Příkladem může být Krems na Dunaji, kde se mísí historická architektura s moderními objekty. Prvním z nich je muzeum Kunsthalle Krems, vybudované v 90. letech v prostorách někdejší továrny na tabák. To se postupně stalo jedním z nejrenomovanějších výstavních domů Rakouska. Návštěvníci zde mohou vidět díla z 19. století, klasickou modernu, ale i současné umění. V roce 2001 v Křemži, jak zní český název města, vzniklo Muzeum karikatur a v roce 2007 zase Forum Frohner, které v adaptovaném komplexu bývalého kláštera minoritů nabízí dílo rakouského malíře, sochaře a spoluzakladatele vídeňského akcionismu Adolfa Frohnera spolu se střídajícími se výstavami domácích i zahraničních umělců. Za dva roky otevře své brány také Dům umění (Haus für Kunst), do jehož výstavby investuje spolková země Dolní Rakousy 35 milionů eur. Tato výstavní síň bude mít ambici spojovat staré a nové, tedy například malebné obrazy podunajského kraje Wachau z 19. století s rakouskou modernou od Egona Schieleho po Oskara Kokoschku a také díly současných rakouských umělců, jako je Arnulf Rainer či Erwin Wurm. Celkově sdružuje Kunstmeile Krems (Kulturní míle Křemže) kolem 20 kulturních institucí, ale také restaurací a vinoték.

EBF24

Věž oblaků

Na spojení historických kulis a moderní architektury vsadili i v nedalekém městečku Grafenegg. Zde se od roku 2007 ve dvaatřicetihektarovém romantickém zámeckém parku pravidelně na konci léta koná hudební festival pod heslem Tóny se pojí s kulisou. Divákům slouží originální venkovní scéna Věž oblaků, což je 23 metrů vysoká ocelovoskleněná konstrukce zastřešující jeviště, umístěná v přírodní prohlubni uprostřed parku. Součástí objektu jsou kromě zázemí pro umělce i tribuny se sedmnácti stovkami míst a také další tři stovky sedadel umístěných přímo na trávníku. V roce 2008 navíc v zámeckém areálu vedle historické jízdárny vznikl moderní hudební sál Auditorium pro 1300 diváků, kde se konají koncerty v případě špatného počasí. Chcete-li si v tomto unikátním ambiente užít zajímavý umělecký zážitek, nemusíte čekat na léto, koncertní sezona zde začíná již v půlce dubna. Nicméně návštěva Dolních Rakous není jen pro návštěvníky lačnící po duchovních zážitcích – tato spolková země si díky své vinařské a gastronomické tradici léta úspěšně buduje také pověst země požitkářů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).