Menu Zavřít

Zaplavíme republiku bernardýny

11. 10. 2005
Autor: Euro.cz

(EURO 40/2005)

Především je třeba říci, že rozumím nervozitě CSLP, protože souboj o čelo žebříčku mezi penzijními fondy rychle prohrává. PFČP dokázal jen v posledních měsících prudce zvýšit náskok v počtu klientů, každý čtvrtý připojištěný v České republice dává důvěru nám. Věřím nám i firmy, jsme první také v počtu klientů s příspěvkem zaměstnavatele. Velikost kmene nám umožnila dále využít úspor z rozsahu, neplýtváme penězi účastníků a dosahujeme nejnižšího průměrného nákladu na klienta. Loni jsme zhodnotili klientské prostředky o nadprůměrných 3,5 procenta.
A teď k parametru objemu spravovaných aktiv, ve kterém jsme zatím druzí. Naše výchozí horší pozice je dána historicky. V původní skladbě kmene, stejně jako ve fondech, které jsme kupovali, bylo zastoupeno výrazné množství klientů s nízkými měsíčními úložkami. V počátcích penzijního připojištění k němu lidé přistupovali přece jenom opatrně, spořili spíše symbolické částky kolem stokoruny.
Výše úložek se ale výrazně zvyšuje. Intenzivně vysvětlujeme našim klientům, jaká částka je při spoření na důchod nejefektivnější, ať už vzhledem k budoucí výplatě nebo optimalizaci daňových odpočtů. Proto nám objem spravovaných prostředků rychle roste a od října 2004 se zvýšil o 4 miliardy korun! Za jediný rok jsme stáhli původní náskok CSLP o více než jednu miliardu a tento trend bude pokračovat.
Penzijní připojištění zůstává vedle stavebního spoření mezi lidmi nejpopulárnější. S tak vysokým počtem klientů, kteří nám věří, s minimálními náklady na správu prostředků a nadprůměrným hodnocením je otázkou nejbližších dvou tří let, kdy budeme dominovat trhu s připojištěním ve všech měřitelných parametrech. Na závěr mne napadá otázka – odkud vezme CSLP finanční prostředky, které bude muset vynaložit na rozsáhlou marketingovou kampaň v souvislosti s další změnou názvu? Nezaplatí si za „bernardýny po celé republice“ právě sami klienti fondu?

KL24

Tomáš Matoušek,
výkonný ředitel Penzijního fondu České pojišťovny

  • Našli jste v článku chybu?