Menu Zavřít

Zatím u ledu

11. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Kauzu Trustfin zmrazilo vládní usnesení

Arbitráži s americkou společnosti Monarch Knitting Machinery se stát vyhnul. Tedy prozatím, do doby, dokud bude platit vládní usnesení 1233 z prosince loňského roku. V něm je totiž zakotveno, že Monarch získá skupinu Trustfin včetně pohledávky ČKA ve výši jedné a půl miliardy korun za cenu, o níž se teprve bude vyjednávat. Právě ohrožená investice do společné výroby pletacích strojů měla být předmětem sporu na základě česko-americké dohody o ohraně investic. Trustfin však prostřednictvím společnosti Tarpa z offshorové struktury po zkrachovalé IPB ovládá ČSOB. Pro „napjaté vztahy ČSOB s Monarchem“ však se usnesení dosud nerealizovalo a je otázkou, zda Trustfin nezkrachuje dříve, než se dostane pod kontrolu státu, aby mohl být prodán americkému investorovi.

ČSOB se nebojí.

Podstatou sporu mezi Monarchem a státem je investice z doby, kdy Trustfin kontrolovala IPB. Tehdy založil Trustfin spolu s Monarchem společný podnik Trustin-Vanguard (T-V). Obě firmy v něm mají padesátiprocentní podíl. T-V v březnu roku 2000 uzavřel smlouvu o vývoji středoprůměrového pletacího stroje Body, který měl být pod značkou Monarch Charlotte později vyráběn ve vsetínském závodě Trustfinu a v jeho dceřinné společnosti Uniplet Třebíč, kde byl také stroj vyvíjen. Na tento záměr získal Trustfin-Vanguard také investiční pobídky.
Po krachu IPB a nástupu ČSOB se však situace změnila. ČSOB vyhodnotila projekt jako nevýhodný a s Monarchem fakticky přestala spolupracovat. Američané nabídli, že odkoupí celou skupinu, k vážným jednáním však nedošlo. ČSOB zaujala stanovisko, že společnosti by měla strategického partnera získat ve výběrovém řízení, protože tak je možné dosáhnout většího výnosu. Jenže Monarch počítal s výrobou s současných kapacitách Trustfinu, které však ČSOB nabídla konkurenci. Ta pak obcházela klienty a upozorňovala je, že s novým strojem od Monarchu nemohou počítat, protože jeho projekt v Česku zkrachoval a je na prodej. Zároveň se vývoj stroje Body výrazně zpozdil a zástupce Monarchu Josef Valenta tvrdí, že není dokončen dodnes. Vedení Trustfinu naopak uvádí, že vývoj je dokončen a T-V stroje neodebral a nezaplatil. Rozprodej Trustfinu po kouskách Monarch považuje za zásadní porušení akcionářské dohody o projektu vývoje a výroby středoprůměrového pletacího stroje. ČSOB tvrdí, že není důvod se případného projednávání před arbitry bát a Monarch není kredibilní společností. Pouze se snažil získat českou firmu nekorektními způsoby za zlomek její skutečné hodnoty. Ale Jiří Rusnok již v pozici ministra financí, i později jako ministr průmyslu, měl patrně jiný názor a snažil se vyjednávat. Výsledkem bylo zmíněné vládní prohlášení, že Monarch získá celou skupinu Trustfin s výjimkou zbrojovky ZVI, která má být postátněna.

WT100

Váhání nad kanonem.

Problém je v tom, že se usnesení nedaří naplnit a vláda má na stole jeho revokaci, ve které už prodej Trustfinu Monarchu není. Ministři by o problému měli jednat ještě do konce dubna. Záležitost komplikuje především problém ZVI, zbrojovky, která vyvíjí kanón Plamen pro bitevník L-159. Původně měl zbrojovku získat státní Vojenský opravárenský závod Šternberk, jenže ministr obrany Jaroslav Tvrdík na počátku března v deníku Právo prohlásil, že obranu už stálo ZVI spoustu peněz a už o něj nestojí. Tisková služba ministerstva nebyla tak jednoznačná. „Soustřeďování informací dosud probíhá a závěry budou ministru obrany předloženy v nejbližší době. Na tomto základě budou přijata odpovídající řešení. Definovat tato řešení již nyní by bylo předčasné,“ sdělila. Pokud by stát zbrojovku nepřevzal, hrozí ji asi poměrně rychle bankrot. Tím by Trustfin přišel i o svou pohledávku vůči ZVI ve výši zhruba 38 milionů korun a ještě více by se zhoršila jeho už tak dost zoufalá situace.

Finanční horor.

Týdeník EURO má informace, že se Trustfin - bez započtení vlivu dceřinných společností Uniplet a ZVI - potýká s naprosto fatálními provozními problémy. I když jde zřejmě o velmi konzervativní předpověď, nenechává návrh finančního plánu z března letošního roku na pochybách o tom, v jaké situaci momentálně firma funguje. Přidaná hodnota za letošní rok má dosáhnout pouhých 21 milionů, když osobní náklady jsou téměř 60 milionů. Firma očekává pokles obchodní marže na polovinu a provozní ztráta by měla dosáhnout 64,1 milionu korun. To je oproti loňsku zlepšení o 12,5 milionu, ale to není žádný zázrak. Firma má záporné vlastní jmění ve výši zhruba miliardy korun, což by se do konce roku mělo zhoršit ještě o dalších 100 milionů. Cash flow vypovídá výmluvně o možné budoucnosti. Konečný stav peněžních prostředků vychází v propočtech ze zhruba čtyř milionů v lednu na minus 88 milionů v prosinci.
Pokud nedojde k velmi rychlé provozní a finanční restrukturalizaci, je konkurs jen těžko odvratitelný. Jenže pak může přijít na řadu arbitráž s Monarchem.

  • Našli jste v článku chybu?