Restaurace se vracejí do přírody. V případě podniku Port 62, nové zajímavé gastronomické položky na mapě Prahy, šli majitelé rovnou k řece. Restauraci vybudovali na bývalém lodním člunu a zakotvili ji u modřanského břehu.
Vydat se do Freestyle Parku Modřany pěšky z centra je odvážné, cestu však lze zvládnout bez velkého bloudění. A za žádnou cenu nesmíte dát na první dojem, kterým na vás Port 62 zaútočí. Interiér totiž není kdovíjak důmyslně vystavěný, dokonce působí trochu syrově. V podvečerním světle tvoří dominantu prostoru moderní kostka baru prosvícená modrou září. Pohodu ovšem zachraňuje malebný výhled na zvlněnou vltavskou hladinu a zalesněnou stráň na druhém břehu, kde jako krásná kamej rozsvěcí jednolitý lesní porost kostel svatého Jana Nepomuckého nad Chuchlí.
Učesaný charakter
Umně sestavený lístek svou úrovní předbíhá výzor restaurace, což je skutečnost velmi vítaná. Mnohdy má totiž lesk interiéru za úkol zakrýt pokulhávající kvalitu krmí, jež jsou hostu předkládány. Dnes jsou na programu ryby, jak se dozvídám po otevření menu. Budou tedy – přinejmenším jedna – součástí mé večeře. V lokále v tuto dobu panuje podvečerní poklid, dráždivou záři baru zatím stačí eliminovat fialový soumrak odrážející se ve vltavských vlnách.
Představení odehrávající se na place je neméně efektní. Elegantní vzhled personálu, umocněný sněhobílými košilemi a decentními kravatami, kontrastuje s nejrůznějšími tričky a teniskami obsluhou často používanými. Důležitější je však směsice vysoké profesionality a přesně na gram vyvážené úcty k hostu, která je daleka laciné vlezlosti. A rovněž chápavý přístup při potížích s výběrem doprovázený věrohodně podaným doporučením.
Carpaccio z pečené marinované řepy s kozím sýrem zapečeným medovým dresinkem a ořechy však již přistálo přede mnou coby prolog labužnického večera. Ve dvojstupu srovnané šarlatové plátky řepy tvoří základ, od něhož se pohledově „odpichují“ blyštivé válečky sýra. Na nich pak jako korunka posazené jádro vlašského ořechu připomíná jakýsi aristokratický šperk. Co do chuti jde o vyladěný chór, držený v mantinelech delikátní, možná až přílišné jemnosti. Řepa, úpravou zbavená zemitého projevu, navíc vyhlazená marinádou, není nositelem dominantní chuti. Hlavní part si v tomto případě pro sebe uzmul sýr. Nepřehnaně výrazný, noblesně akcentovaný lehkým nauzením, do marnivé sladkosti potom ukolébaný medovou polevou. Ne všemi oblíbený kozí „prk“ se odsunul do pozadí, nicméně i tato chuť má v kombinaci svůj prostor. Umně sestavený předkrm naznačil charakter zdejší kuchyně, jež se projeví i v dalších chodech. A sice mimořádně jemný, nedráždivý, a možná až dámsky učesaný.
Svíčková jako žádná jiná
Dokladem právě řečeného je hned následující dýňová polévka s praženými dýňovými semínky a kapkami dýňového oleje. Zdejší šéfkuchař Radek Roubíček zkrátka kráčí cestami mazlivosti, bez přílišné dramatizace chutí. Lahodný krém, správně viskózní a bez sebemenšího zkrupičkovatění, nevzrušivě probouzí animo na příští krmi. Jediné oživení, ale opět v mezích opatrné umírněnosti, představuje vstup kousků lososa. Ten prokresluje chuťové schéma o odér rybářské vesničky a jistou stopu ztučnělosti v jinak až dietním projevu polévky. Celek však opět zapadá do uhlazeného vzorce, který tu mají za ústřední.
O to více natěšen hledím v ústrety rybě, která má přijít vzápětí. V nabídce mne totiž zaujala neobvyklá „svíčková“ z tresky pošírovaná v olivovém oleji s grilovaným fenyklem, pohankovým rizotem a máslovou omáčkou. A ani první pohled nezklamal. Bělostné maso, na vrcholku zhnědlé žárem, mělo na rybu neobvyklý tvar. Ani filátko, ani podkovy, ale kompaktní pevný váleček jako u hovězí svíčkové. Ryzí tóny masa znamenité ryby obohacovalo neznásilňující „fouknutí“ exotického fenyklu a podkládal dotek dobrého oleje. Sousta se odlamovala podle struktury „svíce“, s každým dalším pak čím dál více vynikala příjemná chuť moře.
Škoda jen že příloha překročila míru decentnosti a ukázala se jako bezvýrazná. Hodně opatrně ustrojená, snad v obavě, aby neschovala filigránský projev masa, neměla co nabídnout. Přitom stačilo opravdu málo a pohanka, zřídka v restauracích nabízená, a zde navíc ne až tak obvykle upravená, mohla vnést do hry přídech prosté, o to však atraktivnější stopy venkovské kuchyně.
Zvěřinový dezert
Zvědav na jednu položku z jídelního lístku, neodolal jsem a místo dezertu si objednal ve vakuu konfitovaný daňčí krk s omáčkou z lišek a jemným mandlovým knedlíkem. A dobře jsem udělal. Umně přichystaná divočina, šťavnatá a křehká, až se rozpadala, s porcí voňavé houbové omáčky pookřála. Lišky uličnicky vyrazily do čela chomáče chutí, dryáčnickým pikantem vnesly masu život a vzápětí se vytratily, zanechavše po sobě lehýnký závoj mladistvého sebevědomí. Mandlový knedlík naopak vrátil do hry jemnou eleganci, neboť příchuť jádra se ukrývala hluboko v těstu.
Posezení v kajutě podniku Port 62 je příjemným prožitkem, kdy pohled do plenéru, vysoké nasazení obsluhy a zajímavá skladba pokrmů dají zapomenout na ne až tolik oslňující interiér. Ku škodě podniku je slabý výběr vín, přestože zde disponují oním zázračným přístrojem udržujícím otevřenou láhev po týdny v dobré formě, enomat se mu říká. A jistě by za úvahu stálo zdokonalit nabídku pečiva. Za oschlé, drobivé, a až dusivě suché makové drdolky by se jistě dala najít vhodnější náhrada.
Při návštěvě v restauraci Port 62 však převládají přívětivé pocity. Takže pokud se během pěší výpravy z centra směrem do Modřan budete chtít několikrát vzdát a vrátit se zpět „do civilizace“, nedělejte to. Budete odměněni.
Value for money
8 hvězd z 10
Hodnocení restaurace
Jídlo 40 bodů z 50
Obsluha 19 bodů z 20
Nápoje 13 bodů z 20
Prostředí 7 bodů z 10
Celkem 79 bodů ze 100
+ Vzácně sympatická a schopná obsluha
- Nepříliš zajímavá vinná karta
Port 62 Restaurant & Café
areál Freestyle Park Modřany, ulice Vltavanů, 143 00 Praha 4-Modřany, tel.: 240 200 244
email: info@port62.cz, http: www.port62.cz
Otevírací doba Restaurace: Po–Ne 11.00–24.00
Kuchyně pestrá se záběrem do všech proslulých
Země původu nabízených vín Česko a ostatní vinařské země
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku
V naší udírně uzená kachní prsíčka se salátem z barevné čočky a smaženým křepelčím vajíčkem 165 Kč
dvojitý hovězí vývar s raviolou plněnou dušeným hovězím a morkem se zeleninou 45 Kč
„Leather Jacket“ grilovaný na bylinkovém oleji s restovanou křupavou zeleninou, otevřenou lasagne a rybí omáčkou 150 g 225 Kč
„Svíčková“ z tresky pošírovaná v olivovém oleji s grilovaným fenyklem, pohankovým rizotem a máslovou omáčkou 150 g 235 Kč
V zahradní zelenině a červeném víně konfitované jehněčí kolínko s opečenými bramborovými šiškami a slaninou 300 g 265 Kč
Hovězí rib’eye steak s houbovým ragú, grilovanou bramborou s bylinkovým máslem a omáčkou demi glace 200 g 350 Kč
Ve vakuu konfitovaný dančí krk s omáčkou z lišek a jemným mandlovým knedlíkem 200 g 245 Kč
Konfitované kachní stehno v kmínovém sádle, na medu pečené kachní prsíčko se sladkým červeným zelím, variací houskového a kopřivového knedlíku s domácím bramboráčkem 300 g 245 Kč
Pečená vepřová panenka marinovaná v černém pivě s nastavovanou kaší, listovým špenátem a omáčkou z černého piva s česnekem a škvařenou slaninou 200 g 205 Kč
Do růžova pečený jelení hřbet s bramborovým pyré s hnědým máslem, konfitovanými kaštany ve slámovém víně a cukrovými brusinkami 200 g 275 Kč
Smažený vepřový nebo kuřecí řízek s lehkým bramborovým salátem 200 g 165 Kč
Kombinace čokoládového mousse s chilli, hruškovým pyré, skořicovou zmrzlinou a křupavou oplatkou 110 Kč
Výběr z vinného lístku
Moët et Chandon Brut Imperial - France 1790 Kč
Ryzlink vlašský-Kabinet-Pavlov-Reisten-08 430 Kč
Chenin Blanc-Robertson-winery-Stellenbosch-09 JAR 190 KČ
Chardonnay-Robertson-winery-Stellenbosch-09 JAR 220 Kč
Sylvaner - Gerald Metz - 09 Alsace 390 Kč
Pinot Grigio Mantinel-Friuli-09 690 Kč
Sauvignon Reserve Bio-Reineke-Stellenbosch-07 850 Kč
Benefizio-Marchesi dé Frescobaldi-Toscana-07 1490 Kč
Svatovavřinecké Claret-Mikulov-Reisten-07 390 Kč
San Leonardo-Tenuta San Leonardo-Trentino 480 Kč
Syrah-Malbec-Botalcura-05 Chille 650 Kč
Constitution Road-Robertson-winery-Stellenbosch-06 650 Kč
Greco di Tufo-Feudi San Gregorio-Campania-08 790 Kč
Barolo-Botasiolo-Piemonte-03 1600 Kč
Mille e Una Notte-Donnafugata-Sicilia-05 2700 Kč