Menu Zavřít

Japonsko má problém. Zemi bude v roce 2040 chybět téměř milion zahraničních pracovníků, tvrdí odborníci

8. 7. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Rychlé stárnutí populace a výrazný propad porodnosti představují velkou komplikaci pro budoucí rozvoj Japonska
  • Tamní vláda chce situaci řešit přijímáním zahraničních pracovníků. Pokud se ale jejich nábor nezrychlí, nebude možné pokračovat v plánovaném tempu hospodářského růstu
  • Japonská agentura pro mezinárodní spolupráci dokonce tvrdí, že v roce 2040 bude v zemi chybět téměř milion zahraničních pracovníků

Japonsko již mnoho let trápí velmi nízká porodnost. Třeba vloni se v této zemi se 120 miliony obyvatel podle listu The Guardian, jenž se odkazuje na tamní úřady, narodilo necelých 759 tisíc dětí, což představuje nejnižší číslo od prvních statistických údajů z roku 1899. Ještě před půl stoletím přitom Japonky ročně porodily okolo dvou milionů potomků.

Nízká porodnost představuje pro zemi vycházejícího slunce zásadní demografický problém, a to obzvláště v kombinaci se stárnoucí populací. Japonská vláda se sice situaci snaží řešit větší podporou rodin, i přesto ale mnoho mladých žen nemá o mateřství zájem. Aby tedy stát dokázal pokračovat ve svém současném tempu hospodářského růstu, musí se stále více spoléhat na zahraniční pracovníky.

Ani šest milionů cizinců nebude stačit

Počet zaměstnaných cizinců se v Japonsku za posledních 15 let více než zčtyřnásobil. Podle dat z loňského října jich v zemi bylo zhruba 2,05 milionu, což představovalo asi tři procenta veškeré tamní pracovní síly.

Japonsko se po 17 letech připravuje na vyšší úrokové sazby. Vypořádat se s nimi musí hlavně malé a střední firmy a domácnosti
Přečtěte si také:

Japonsko se po 17 letech připravuje na vyšší úrokové sazby. Vypořádat se s nimi musí hlavně malé a střední firmy a domácnosti

Z nejnovějšího vyjádření Japonské agentury pro mezinárodní spolupráci (JICA) se ovšem zdá, že ani takový nárůst počtu zahraničních pracovníků nebude zemi brzy stačit. „Při současném tempu bude v roce 2040 v Japonsku pracovat 5,91 milionu cizinců, což je téměř o jeden milion méně zahraniční pracovní síly, než je potřeba k udržení cílové roční míry růstu naší ekonomiky ve výši 1,24 procenta,“ uvedla podle agentury Reuters JICA.

Outstream Placeholder

Rozdíl mezi poptávaným a dostupným počtem pracovníků se oproti předchozímu odhadu státem podporovaného think-tanku z roku 2022 více než zdvojnásobil. Může za to třeba pomalejší ekonomický růst v mnoha zemích, odkud imigranti pochází. K nim patří například Vietnam, Myanmar (Barma) či Kambodža.

Situaci mají zlepšit nová víza

Důvodů, proč do Japonska pravděpodobně zamíří nižší počet zahraničních pracovníků, je mnoho. Podle odborníků za to může i oslabení japonského jenu v posledních letech, dlouhodobě nízké mzdy v mnoha odvětvích a také problémy týkající se lidských práv imigrantů. Aby tedy země zůstala na globálním pracovním trhu konkurenceschopná, bude muset přistoupit k některým důležitým změnám.

KL24

Tamní vláda si současnou situaci uvědomuje a v poslední době se snaží pracovní podmínky pro zahraniční zaměstnance zlepšit. Japonsko proto nedávno začalo udělovat pracovní víza do mnoha dalších oborů, mezi nimiž byly jak různé manuální a dělnické práce, tak i některé vysoce kvalifikované profese.

Velký úspěch země vycházejícího slunce. Sonda SLIM japonské vesmírné agentury přistála na povrchu Měsíce
Přečtěte si také:

Velký úspěch země vycházejícího slunce. Sonda SLIM japonské vesmírné agentury přistála na povrchu Měsíce

Tato nenápadná změna přitom dokládá, že postoj Japonců k zahraničním pracovníkům se výrazně mění. Zatímco dříve je velká část obyvatel odmítala, v posledních letech si stále více lidí uvědomuje, že země kvůli své nízké porodnosti v podstatě nemá na výběr.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).