Menu Zavřít

Závodní kempování

24. 5. 2012
Autor: Euro.cz

the economist

Francouzští zaměstnanci jsou zvyklí na luxusní zacházení. Jejich výhody se znovu dostaly pod drobnohled, tentokrát v souvislosti s činností podnikových rad, které mají na starost péči o pracující. Zatímco jinde v Evropě se tyto rady většinou zabývají délkou pracovní doby nebo otázkami spojenými s bezpečností práce, ve Francii jsou mistry zábavy. Na podporu volnočasových aktivit zaměstnanců loni utratily celkem 11 miliard eur (téměř 270 miliard korun). Rady, jejichž agenda sama o sobě dává práci tisícovkám lidí, přispívají zaměstnancům na pobyty u moře nebo na horách, platí rodinné dovolené v luxusních letoviscích i kempech, hradí dárkové vánoční koše. Například závodní výbor energetické společnosti Électricité de France (EdF) každoročně disponuje částkou kolem 500 milionů eur (12,3 miliardy korun). Ani tato suma ale v letech 2009/2010 nestačila a rada překročila rozpočet o 130 milionů eur. „V EdF je agenda výboru tak velká, že má v jednotlivých dceřiných společnostech další podvýbory a v jejich odborech komunikace víc zaměstnanců než oficiální tiskové oddělení celé společnosti,“ uvádí týdeník The Economist. Přestože za pobyty v luxusních podnikových střediscích v minulých letech divoce utrácely i jiné firmy, například ztrátová Air France, France Télécom nebo Euro Disney, EdF je přece jen výjimkou. V roce 2009 se jeho podnikový výbor pustil do obchodování na burze, když skupoval akcie ztrátového majitele kempů, společnosti André Trigano. Následně ji s celkovým nákladem 60 milionů eur postavil na nohy.

CHINA DAILY

Zpátky na kola

Používání jízdních kol na území kontinentální Číny v posledních desetiletích výrazně pokleslo, a to zejména ve městech. Podle údajů Čínské cyklistické asociace (CBA) jezdilo na bicyklu ještě v roce 1980 až 68 procent obyvatel Pekingu, v roce 1990 to bylo méně než 16 procent. Především mladá generace vnímá tradiční čínská kola jako symbol chudoby. Právě kvůli tomuto postoji zaznamenaly některé značky prudký úbytek poptávky, nebo dokonce zkrachovaly. „Kola jsou stále v uvažování mnoha Číňanů považována spíše za levný dopravní prostředek než za produkt, díky němuž lze velice příjemně trávit volný čas,“ říká Ma Čung-čchao, prezident CBA. Výrobci kol jsou si toho vědomi, a právě proto začínají měnit taktiku lovu nových zákazníků. Podle Ma budou muset čínské firmy začít používat nejnovější materiály, aby nová kola byla pro zákazníky co možná nejatraktivnější. Důležitá bude také reklama, díky níž by se mohl tradiční pohled Číňanů na cyklistiku změnit. Ostatně někteří čínští boháči již začínají doceňovat, že rekreační ježdění na kole prospěje jejich zdraví. Například společnost Rbike Network, která nabízí značková kola světoznámých automobilek jako Hummer, Ferrari a Lamborghini, očekává v letošním roce nárůst prodeje o 150 procent.

WT100

DER STANDARD

Lithiové království

Největší evropské naleziště lithia, které leží nedaleko korutanského Wolfsbergu, připadne novému vlastníkovi. Většinový podíl v opuštěném dole koupí od firmy Kärntner Montanindustrie za 9,25 milionu eur konsorcium australské společnosti East Coast Minerals a dubajského investora Exchange Minerals. Podpis kupní smlouvy, která dává novému majiteli i právo na vytěžení dolu, vítají hlavně místní politici kvůli vzniku pracovních míst. Objevily se však pochybnosti, jestli stát zbytečně neprodělal. V roce 1991 totiž rakouský státní holding ÖIAG prodal údajně neperspektivní důl těžařům z Kärtner Montanindustrie za symbolický jeden šilink. Podle expertizy East Coast Minerals, která na místě už provedla šestnáct kilometrů pokusných vrtů, leží pod alpským masivem 18 milionů tun minerálu spodumen s téměř dvouprocentním obsahem oxidu lithia, měkkého alkalického kovu, který je nezbytný pro výrobu baterií do mobilních telefonů, notebooků, ale i elektromobilů.

BLOOMBERG

Gere jako lotr z Wall Streetu

Hollywoodský herec Richard Gere začne příští rok natáčet film, ve kterém ztvární finančního padoucha, jehož pád bude neméně působivý jako neslavný konec skutečného podvodníka Bernarda Madoffa. Ve snímku s názvem Arbitráž ztvární vlastníka hedgeového fondu, který se utká v zákeřném souboji s investiční bankou.
„Je to o lidech, kteří dělají zatraceně důležitá rozhodnutí ve velmi krátkém čase a hodně vypjatých situacích,“ popisuje svůj chystaný film režisér Nicholas Jarecki. „Soustředíme se na téma osobní zodpovědnosti a arogance, respektive co znamenají na pozadí bublinové ekonomiky,“ dodal.
Jarecki tvrdí, že se chce pokusit o realističtější pohled na svět velkých peněz, než ukázaly snímky z nedávné doby, které se inspirovaly finanční krizí. Ostatně se může opřít o znalosti v rodině, jeho otec Henry Jarecki patří mezi přední americké komoditní investory. Oblast hedgeových fondů stála donedávna stranou pozornosti amerických filmařů. Původně se měl tento rizikový nástroj investování objevit na plátnech ve spojitosti s proslulým Gordonem Gekkem ve filmu Wall Street. Režisér tohoto snímku Oliver Stone se ale nechal v 80. letech nakonec přemluvit, aby Michael Douglas hrál investičního bankéře. Je příznačné, že poradce, který Stonea přesvědčil, byl majitel hedgeového fondu Jim Chanos.

  • Našli jste v článku chybu?