Menu Zavřít

Zažít město jinak 2016: slavnosti sousedství a veřejného prostoru

12. 9. 2016
Autor: Lena Škeříková

Co kdybychom se na ulicích přestali jen míjet a začali bychom se tu spíš potkávat? Co kdybychom si na nich místo parkovišť postavili radši hřiště, kde by mohly volně pobíhat děti a vy byste mohli konečně poznat své sousedy? A jak by vlastně ulice vypadaly, kdyby záleželo jen na fantazii jejich obyvatel?

Když si tyto fanfarónské otázky kdysi položili v žižkovském spolku Auto*Mat a na několik dní oživili Smetanovo nábřeží v Praze, neměli ani ponětí, jaký fenomén se z akce, kterou nazvali Zažít město jinak, o jedenáct let později stane.

Každý rok se hlavnímu koordinátorovi Zažít město jinak, žižkovskému spolku Auto*Mat, hlásí stále více aktivních lidí, spolků a organizací, kteří chtějí oživit místa, kde žijí, nebo, ke kterým mají blízký vztah. Letos, 17. září, takových míst najdete už 92 ve 23 městech po celých Čechách – pražských „oživených“ lokalit bude už 65.

Princip Zažít město jinak je neobvyklý, ale jednoduchý. O podobě i programu lokalit, tedy ulic, parků, náměstí a nejrůznějších zákoutí rozhodují výhradně místní organizátoři. Charakter jednotlivých míst je tak opravdu pestrý a natrefíte tu téměř na cokoli. Při namátkovém nahlédnutí do programu objevíme sousedské snídaně, kreslení pro děti, nejrůznější kurzy – od bojových umění po pěstování bylinek na balkoně, trénink paměti pro seniory, komentované vycházky, koncerty a divadla pod širým nebem, soutěže, opékání špekáčků, večerní promítání a stovky dalších aktivit.

Přesto, letošním pojítkem slavností bude „sport“. Pod hlavičkou Městského víceboje si tak na jednotlivých místech budete moci zasportovat v nejroztodivnějších disciplínách. Už teď je na programu např. běhu s loutkou, skákání v kávových pytlích nebo slalom mezi truhlíky.

Všechny lokality a jejich programy najdete na www.zazitmestojinak.cz. Pokud byste chtěli pomoci s organizací, nebo chtěli vystoupit, napište přímo místním organizátorům.

Když se podíváme do zákulisí příprav celého Zažít město jinak, zjistíme, že zorganizovat slavnosti ve veřejném prostoru v takovém měřítku není žádná hračka. Jediný den Zažít město jinak vyžaduje několikaměsíční práci sedmihlavého týmu spolku Auto*Mat, který je hlavním koordinátorem slavností. Každou lokalitu má pak na starosti místní dobrovolný tým organizátorů. Spolek za každou lokalitu vyjednává všechna potřebná povolení (což obnáší vyjednávání s Magistrátem, radnicemi, několika odbory, Policií ČR a Technickou správou komunikací) a zajišťuje finance. Dále pomáhá místním organizátorům, pro jejich lokality tiskne plakáty, programy, spravuje společný web, nebo informuje o události v médiích.

Loni vydal Auto*Mat ve spolupráci s vedením Prahy 7 návod pro všechny (Manuál pro organizátory aktivit ve veřejném prostoru), kteří by chtěli uspořádat svou vlastní událost na ulici během roku a mohla by je odradit složitost celé této anabáze. Na webu Zažít město normálně pak najdete nejen zmíněný Manuál, rady a tipy, ale i příklady úspěšných akcí a kalendář těch aktuálních.

WT100

A protože jsou slavnosti každým rokem větší a peněz na jejich organizaci je stále stejně, letos je můžete poprvé podpořit a získat spousty zajímavých odměn v crowdfundingové kampani Není mi to fuk na www.zazitmestojinak.cz/daruj. Zažít město jinak podpoříte i 17.9. koupí oficiálního merchandisingu (větrníky, tetování, trička, batůžky, limonády) v některých lokalitách.

Autor je hlavním koordinátorem Zažít město jinak

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).