Menu Zavřít

Zázračná čtrnáctka doktora Pratta

25. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Žít na nadpotravinách není nic jednoduchého

„Nadpotraviny“ jsou potraviny vyšší než potraviny, podobně jako nadčlověk je člověk vyšší než člověk (podle Nietzscheho, který to myslel duchovně, a Himmlera, který to převrátil rasově) a nadstandard je standard vyšší než standard. Jsou tedy zřejmě pravicové, a proto se jimi musíme zabývat. To na rozdíl od levicových podpotravin, které jsou substandardní a jejichž příliš častým požíváním člověk riskuje proměnu v podčlověka (kulinárně, nikoli rasově ani duchovně). Jako třeba ten gumový český rohlík. U toho malé odbočení. Kdysi jsem o něm napsal hanlivý odstavec, na který rozhořčeně zareagoval generální ředitel jedné velké pekárenské firmy, a šel si stěžovat šéfredaktorovi. Nejspíše žádal moje potrestání nebo vydání k lynči, protože šéfredaktor mně před jeho návštěvou volal, co s tím má dělat. Poradil jsem mu, ať panu řediteli zadá napsání článku o současném českém pekařství, čímž jsem zachránil tento sloupek a možná i vlastní život. Díky tomu jsem ředitele znepřáteleného proměnil v ředitele spřáteleného a byl to první kandidát na akce klubu „Pravicové kuchařky na zámku“, které už probíhají k velkému pobavení asi třicítky členů. Více o nich jindy. Těch nadpotravin je čtrnáct a změní vám prý život. Tvrdí to kalifornský doktor Steve Pratt v knížce „Superfoods, Fourteen Foods That Will Change Your Life“. Ta změna života nastává prý tak, že údajně transformují celý váš biochemický proces, protože mají největší obsah vitaminů, vláknin a látek, které potírají všelijaké ty škodliviny působící nemoci a stárnutí. A udržují vás štíhlé. Není mezi nimi žádný savec, jen jeden pták (krůta), jedna ryba (divoký losos), jeden pokrm mléčný (jogurt), jinak samé rostliny. Na krůtě je prý nejsympatičtější to, že je to nejlibovější maso a dobrý zdroj proteinu. To všichni víme, neškodný pták, nic extra zdravotního, žádný nový objev. Divoký losos je prý nízkotučný, což také víme, třebaže známe ryby i méně tučné. Už o něm ale nevíme, že snižuje riziko srdečních chorob. To samozřejmě za předpokladu, že kromě divokého lososa už nejíme nic, co by takové riziko zvyšovalo, a toho je dlouhá řada. Jak jsme si kdysi řekli, jediná dieta, která nenese riziko žádné choroby, je půst, a na ten se zase umírá hladem, což je ta nejzdravější smrt. Jogurt obsahuje bakterie, které povzbuzují imunitní systém. Tím jsme odbyli tu trochu stravy živočišné a teď se zakousneme do rostlin. Začneme od snídaně. Té anglické. Pomeranč. Vysoký obsah vitaminu C, čelí prý srdečním chorobám a rakovině. Ovesné vločky. Snižují hladinu cholesterolu, jsou bohaté na vlákniny, čistí zažívací ústrojí.
Čaj, zelený i černý. Obsahuje antioxidanty a čelí srdečním chorobám a rakovině.
Borůvky. Ty sice nepatří k tradiční anglické snídani, ale my si je můžeme přidat do ovesných vloček. Budou nám v nich povařených chutnat jako borůvkový knedlík obohacený o všechny ty ovesné vločkové vlákniny. Bohaté na vitaminy C a E, které dodávají živiny mozku. Jsou v nich prý jakési speciální antioxidanty zvané anthocyanosidy, které chrání zrak.
Pak fazole prý. Silný zdroj proteinu a kontroluje hladinu cukru v krvi. Já jsem si vždycky myslel, že zdravější je čočka, z níž se také méně bobtná, ale budiž, ta se ostatně nikde nejí k snídani. Zato „baked beens“ dušené v rajčatové omáčce jsou nedílnou součástí snídaně anglické.
A teď už oběd a večeře, a co že si to k tomu lososovi a krůtě dáme za přílohy. Rajčata. Ta kromě vitaminů a antioxidantů mají taky léčebné účinky na prostatu. Špenát. Námořník Pepek se domníval, že obsahuje více železa než jiné zeleniny, což sice není pravda, ale posiluje prý zrak. To nám zase říkávali o mrkvičce, kterou však doktor Pratt nevybral. Brokolice. Obsahuje hodně beta-karotenu (což jsme si opět mysleli o mrkvičce), kalcia a vláknin, takže válčí proti rakovině.
Dýně. Omlazuje pokožku a chrání nás před rakovinou kůže.
A teď už jen sója plná proteinu a vlašské ořechy, které mají tučné kyseliny zvané omega-3, čímž zvládají srdeční potíže.
Snadné a jasné, člověk by si řekl. Jenže pan doktor nás upozorňuje, že aby dieta fungovala, musíme jednotlivé nadpotraviny pojídat v takovýchto každodenních kvantitách: Nejméně dva hrníčky borůvek. Hrníček brokolice a hrníček dýně. Pět až sedm lžic ovesných vloček. Jedno rajče. Jeden pomeranč. Třicet gramů sóji, hrníček špenátu propařeného nebo dva čerstvého. Každý týden nejméně čtyři porce fazolí, dvě až čtyři porce lososa, tři až čtyři porce krůty a čtvrt kila ořechů.
Samozřejmě, s patřičnými ingrediencemi se i z takto limitované volby potravin dají v pravicové kuchyni dělat zázraky. A byla by to dobrá zábava, nebýt toho, že doktor Pratt nás až úplně nakonec upozorní, že k dokonalému fungování i tato dieta ještě potřebuje pravidelné tělesné cvičení (Kaliforňan se nezapře). Proto Pravicová kuchařka pro jistotu konzultovala ještě jiného doktora. Podle toho je nejzdravější dietou červené víno, čokoláda a lehká procházka. Ten nás samozřejmě bude zajímat více. Příště.

CIF24

Nadpotraviny

- krůta
- divoký losos
- jogurt
- pomeranč
- ovesné vločky
- čaj (zelený i černý)
- borůvky
- fazole
- rajčata
- špenát
- brokolice
- dýně
- sója
- vlašské ořechy

  • Našli jste v článku chybu?