Menu Zavřít

Zbrojaři hrozí státu arbitráží, jde o miliardy

18. 5. 2015
Autor: čtk

Trestní stíhání, kterému čelí zástupci firem sdružených v holdingu Excalibur N. V., by mohlo Českou republiku přijít draho. Policisté obviněným kladou za vinu, že dovezli do Česka miny sovětské výroby, které jsou podle policejního pyrotechnika zakázané.

Excalibur nicméně tvrdí, že miny zakázané nejsou, protože neobsahují rozbušku a jsou určené na demontáž. Neohrožují tak civilní životy, což zapovídá takzvaná Ottawská úmluva.

Právníci Excaliburu nyní podle informací týdeníku Euro poslali dopis ministru financí Andreji Babišovi, v němž upozorňují, že trestní stíhání může ohrozit i další zakázky společnosti, a způsobit tak škodu 3,6 miliardy korun.

Mimo jiné jde o případné znemožnění dodávek vojenského materiálu Iráku a Nigérii, který má sloužit v bojích proti Islámskému státu či skupině Boko Haram.

„V souladu se zákonem bude za škodu způsobenou výše uvedeným nezákonným usnesením odpovídat Česká republika. Není vyloučena ani odpovědnost České republiky v mezinárodní arbitráži dle dohod o ochraně investic s Nizozemským královstvím, jelikož koncovým vlastníkem klientů je zahraniční osoba (Excalibur N. V.),“ píší právníci obviněných v dopise Babišovi.


Čtěte také:

Policie jako zbraň? Kauzu Excalibur odstartovala rivalita zbrojařů

MMF24

Excalibur: Policie byla zneužita jako nástroj konkurenčního boje

Policie obvinila čtyři lidi kvůli převodu majetku ministerstva obrany

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).