Menu Zavřít

Zbytečná panika?

30. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Očekává se hlavně vliv na trh s byty

Společnosti, které si chtějí pořídit nové kanceláře nebo jiné prostory pro podnikání, se většinou snaží zajistit si jejich výstavbu do května příštího roku. Poté se totiž sazba DPH na stavební práce zvýší ze současných pěti na 22 procent, a lze tedy očekávat skokový růst cen. Toto zdražení stavebních prací ale do rozpočtů podnikatelů příliš nezasáhne, protože jsou ve většině případů plátci DPH. Developeři ani investoři, kteří působí na trhu administrativních a obchodních nemovitostí, proto žádné podstatné změny související se zvýšením DPH u stavebních prací neočekávají. Mnohem více ale změna DPH ovlivní trh s byty. Přestože u bytové výstavby zůstává až do konce roku 2007 platná pětiprocentní sazba DPH, již v současné době je vliv očekávaného zvýšení sazby patrný.

Může za růst daň?

Stavební průmysl zaznamenává v poslední době podstatný růst. V srpnu vzrostla stavební výroba meziročně o 18,7 procenta, a již třetí měsíc za sebou tak stoupá o více než deset procent. Od počátku letošního roku je její nárůst 6,8 procenta. Dřívější odhady celoročního vývoje, které se pohybovaly kolem tří procent, byly nyní zvýšeny na pět až osm procent. Nakolik se však na těchto výsledcích podílí očekávaná změna DPH? Analytici hovoří o tom, že je to jeden z významných faktorů růstu stavebního průmyslu, protože společnosti se snaží urychlit zahájené stavby. Očekávají prý, že od května příštího roku nebytové stavby zdraží až o sedmnáct procent. Daleko opatrnější jsou ale developeři a investoři, kteří na trhu nebytových prostor žádné velké změny neočekávají. „Zvýšení DPH u nebytových staveb je zčásti kompenzováno nižší cenou peněz,“ říká František Polák, tiskový mluvčí Metrostavu. Podobně hovoří i Zbyněk Passer, marketing manager společnosti Passerinvest Group. „U kanceláří nebude přímý dopad do cen nemovitostí, respektive nájemného. Developeři i velká část nájemců jsou totiž plátci DPH a daň je pro ně průběžná neutrální položka,“ tvrdí Passer. Je jim prakticky jedno, zda odečtou pět nebo 22 procent DPH. „Zdanění zálohových plateb ovlivní pouze plánování peněžních toků,“ dodává Passer.

ebf - tip - debata

Výstavba bytů na maximum.

Zásadnější změny související se zvýšením sazby DPH nastanou na rezidenčním trhu. Česká republika si s Evropskou unií dojednala přechodné období do roku 2007 a dvaadvacetiprocentní sazba DPH bude u bytové výstavby platit až od roku 2008. Přesto je ale již dnes očekávané zvýšení DPH patrné. Řada developerů se snaží maximalizovat svoji stavební činnost, aby se zvýšení sazby vyhnula a zároveň využila vysoké poptávky po bytech. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že se v České republice za první pololetí letošního roku začalo stavět více bytů, než ve stejném období loňského roku. Byla zahájena výstavba téměř 17 tisíc bytů, což je o šest procent více než loni. „Samozřejmě je zvýšení DPH od roku 2008 stimulem pro pořízení bytu před tímto datem, a dá se proto očekávat vyšší intenzita výstavby bytů na prodej v roce 2007 a zároveň útlum v roce 2008,“ říká Polák. Dodává ale, že tento pokles by mohlo vyrovnat oživení zájmu o výstavbu nájemních bytů, které by mělo nastat po vstupu do Evropské unie. Pro zájemce o bydlení je nejpodstatnější, jak se změna DPH dotkne cen bytů. „Vzhledem k tomu, že většina kupujících není plátcem DPH, bude pro ně změna DPH znamenat zvýšení cen. Otázkou bude, zda se ceny zvýší o celých 17 procent zvýšení sazby DPH, nebo zda v rámci konkurenčního prostředí pokryjí investoři část navýšení ze svého zisku,“ říká Petr Vosmík, spolumajitel realitní kanceláře Centa. O tom, jak se rozdělí zvýšení sazby DPH mezi prodávající a kupující, rozhodne vývoj poptávky po bytech. „V případě novostaveb očekávám celkové zvýšení cen,“ říká Petr Vosmík. Zájemce tak přijde nový byt o 17 procent dráž.

Výjimka.

Česká republika se zavázala, že po vstupu do Evropské unie bude pro stavební práce platit základní sazba DPH. Ta dnes činí 22 procent. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se domnívá, že by se měla pohybovat kolem 18 procent. „Pokud chce vláda podporovat rozvoj bydlení a jeho přístupnost obyvatelstvu, bylo by snížení DPH užitečné. Zvýšením sazby vláda především zatíží koncové odběratele – občany a sníží jejich možnosti na získání bydlení. Bohužel příliš neočekáváme, že by vláda v nejbližší době chtěla měnit svá nedávná rozhodnutí,“ tvrdí Vosmík. Jednou z možností, jak problém zdražení stavebních prací vyřešit, by bylo zavedení nové sazby DPH pro stavební práce. Ministerstvo financí předpokládá, že by se úroveň této sazby pohybovala mezi patnácti až 17 procenty. Překážkou ale je, že členské země Evropské unie nesmějí zvyšovat počet svých sazeb DPH. Pokud se Česku nepodaří vyjednat výjimku, zůstává tato možnost pouze teorií.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).