Menu Zavřít

Zcela pod kontrolou

30. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Teplárny Brno

ebf - tip - debata

PRAHA (foj) - Společnost Teplárny Brno změní majoritního vlastníka. MVV Energie CZ, která doposud v teplárenské firmě ovládá 85,1 procenta akcií, prodá svůj podíl městu Brno, které je s 10,39 procenta druhým největším akcionářem tepláren. „Obě strany jsou blízko dohodě o řešení situace na trhu s teplem v Brně. V současné době je dohoda o prodeji majoritního podílu dolaďována a čeká na projednání v orgánech společnosti MVV Energie CZ a města Brna,“ potvrdila mluvčí MVV Energie CZ Rita Gabrielová.
Po podepsání kupní smlouvy bude mít brněnský magistrát kontrolu nad téměř veškerou výrobou a distribucí tepla v moravské metropoli. Zmíněné služby totiž pro odběratele zajišťují zejména dvě společnosti, Teplárny Brno a Tepelné zásobování Brno. Posledně jmenovanou firmu ovládá ze sta procent město Brno.
„Od prosince 2001 probíhají jednání s cílem nalézt způsob, jak sjednotit trh s teplem v Brně. MVV Energie CZ předložila řadu návrhů, které směřovaly jak k jeho sjednocení, tak i snížení ceny tepla pro obyvatele,“ říká Gabrielová. Všechny firmou předložené návrhy však předpokládaly majoritní vliv MVV Energie CZ, což se nelíbilo zástupcům města. Ti totiž preferovali vytvoření jednotného trhu řízeného komunální sférou. Podle vyjádření obou stran je chystaná dohoda výhodná jak pro Brno, tak i pro společnost MVV Energie
Seskupení firem kolem MVV Energie CZ je jedním ze čtyř největších teplárenských celků v zemi. Tvoří ji devět společností, z toho sedm teplárenských, mimo jiné Termo Děčín, Teplárny Brno, Opatherm Opava a Jablonecká teplárenská a realitní. Obrat skupiny dosahuje více než tří miliard korun. Tuzemskou skupinu MVV Energie ovládá stejnojmenná německá firma.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).