Menu Zavřít

Zdolání poslední míle

4. 11. 2003
Autor: Euro.cz

S liberalizací trhu nastupují nové technologie

Český telekomunikační trh zaznamenal za poslední rok mnoho dynamických změn. Od poloviny minulého roku umožňuje telekomunikační zákon (zákon číslo 151/2003 Sb.) volbu operátora prostřednictvím předvolby (call-by-call), která je od 1. ledna 2003 rozšířena o možnost přenositelnosti čísla a pevné předvolby (preselection). Všechny tyto kroky spolu s dalšími opatřeními telekomunikačního zákona (vznik nezávislého regulátora, ustanovení o propojovacích poplatcích …) přiblížily stupeň liberalizace českého telekomunikačního trhu úrovni v zemích Evropské unie. Spolu s rostoucí liberalizací trhu nastupují nové technologie, jako je rychlý přístup k internetu prostřednictvím technologie ADSL (asymmetric digital subscriber line) nebo prostřednictvím kabelové televize umožňující nabídku multimediálního obsahu v podobě služeb video či filmu na přání. Jaké vybrané faktory budou formovat další vývoj telekomunikačního trhu v České republice v nejbližší době? Jedním z nejdůležitějších je bezpochyby problematika pronájmu účastnického vedení.

Podpora konkurence.

Novela telekomunikačního zákona schválená koncem ledna vládou se zabývá dalším krokem umožnujícím úplnou liberalizaci telekomunikačního trhu – pronájmem učastnického vedení (local loop unbundling). Pronájem učastnického vedení spočívá v tom, že je operátorům umožněn pronájem metalického páru vodičů, které spojují hlavní rozvádeč s koncovým bodem sítě (zákazníkem). Cílem je otevřít přímý přístup alternativních operátorů k zákazníkům, a umožnit tak nabídnout hlasové či datové služby, aniž by při tom museli sami vlastnit či nákladně budovat koncové přístupové sítě (takzvanou poslední míli). Poslední míli vlastní v zemích Evropské unie stejně jako v České republice téměř výlučně bývalí monopolní operátoři (incumbents), kteří je vybudovali během celých desetiletí, kdy požívali ochranu před konkurencí prostřednictvím státní regulace. Budovat celou infrastrukturu poslední míle alternativními operátory by přesahovalo finanční možnosti jakéhokoliv hráče trhu. Zde však vzniká problém. Na jedné straně novela zákona předepisuje dominantnímu operátorovi povinnost pronajmout učastnické vedení alternativnímu operátorovi, na druhé straně vzniká potřeba dlouhodobě zajistit rozvoj telekomunikační infrastruktury – tedy stanovit cenu za pronájem poslední míle tak, aby tyto poplatky jednak hradily náklady vlastníka vedení a jeho přiměřený zisk a jednak umožnily rozvoj a tržní penetraci alternativních technologií přímého přístupu k zákazníkovi (například technologie FWA). Alternativním operátorům otevírá zpřístupnění učastnického vedení nové možnosti přístupu k zákazníkům umožňující nabízet služby, které vytvoří učinné konkurenční prostředí. Alternativní operátor získá možnost přímého přístupu k zákazníkovi přes pronajatou poslední míli; znamená to tedy, že bude například umožnéno zasílání telefonního účtu přímo od alternativního operátora, stejně tak jako nabídka rychlého internetu prostřednictvím technologie ADSL.

CIF24

Mysterie WLAN.

Další novinkou ovlivňující vývoj telekomunikačního trhu je technologie WLAN. Pod touto zkratkou (wireless local area network) se skrývá bezdrátová technologie umožňující rychlý přenos signálu (až 11 Mbit za vteřinu). WLAN se začíná ve světě velmi rychle prosazovat jak v oblasti veřejných, tak i soukromých sítí. Velkou nevýhodou je skutečnost, že závratně rychlého přenosu dat lze dosáhnout jen v okolí přibližně 50 až 200 metrů od přístupového bodu. Dalším omezením je nemožnost komunikace mezi dvěma přístupovými body při pohybu. Bylo by nutné odhlásit se, přesunout se a nahlásit se opět u dalšího přístupového bodu. Tyto jednotky velikosti autolékárničky jsou umístovány na místa častého výskytu potenciálních uživatelů, tedy v hotelích, konferenčních centrech, letištních halách, nádražích… Systém funguje tak, že uživatel (zatím je obchodní plán poskytujících společností zaměřen především na korporátní klintelu) nejprve vyhledá místo vybavené přístupovým bodem (hotspot), jeho notebook vybavený WLAN síťovou kartou automaticky rozpozná blizkost WLAN přístupového bodu a je schopen přenosu dat. Uživatel tedy i při cestách může číst svou elektronickou poštu a může komunikovat s intranetem své mateřské společnosti. Čas strávený na internetu je nejčastěji účtován pomocí předplacené karty na bázi kupónu do mobilních telefonů anebo kreditní kartou. Technologie WLAN lze provozovat bez licence. Problémem spojeným s používáním WLAN je zatím nízká penetrace a určité problémy v oblasti bezpečnosti přenosu stejně tak jako roaming, tedy schopnost předplacené karty jednoho poskytovatele umožnit přístup k internetu prostřednictvím přístupového bodu jiného operátora.
Rychlost a pružnost reakce ze strany operátora na popsané změny vnějšího okolí vytváří konkurenční výhodu, a umožňuje tak udržet či rozšířit podíl daného subjektu na trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).