Menu Zavřít

ZDRAŽENÍ BENZINU SE ODKLÁDÁ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P a r l a m e n t

Státní rozpočet v příštím roce přijde nejméně o dvě a půl miliardy korun. Tolik bude stát sociálnědemokratickou vládu neobratná manipulace s hlasováním o zvýšení spotřebních daní. Novela zákona, podle níž měl například benzin podražit zhruba o jednu korunu a čtyřicet haléřů a krabička cigaret o devadesát sedm haléřů, Poslaneckou sněmovnou neprošla ani po opakovaném hlasování, které si vynutil klub ČSSD. Vládě tedy nezbývá, než návrh znovu předložit na lednovém zasedání sněmovny. To však znamená znovu zopakovat i celou zdlouhavou legislativní proceduru, a tak je klidně možné, že daňové zvýšení by začalo platit až v polovině příštího roku. Konečná ztráta státní kasy by tak mohla být vyšší než sedm miliard korun.

Naopak bez potíží prošla Parlamentem novela zákona o daních z příjmů a to znamená, že daňové břemeno napřesrok zase o něco poklesne. Nové předpisy přinesou podstatnou úlevu hlavně podnikatelům - zrychlí se totiž odpisové sazby hmotného i nehmotného majetku. Ve druhé odpisové skupině se tak sazby zkrátily z osmi na šest let, ve třetí skupině z patnácti na dvanáct let, ve čtvrté skupině ze třiceti na dvacet let a v páté odpisové skupině z pětačtyřiceti na třicet let.

ebf - tip - debata

Podle schváleného zákona se také změní odečitatelné položky ze základu daně. Jednotlivec si tak bude moci odečíst 34 920 korun namísto nynějších 32 040 korun, odečet na vyživované děti stoupne ze současných 18 000 na 21 000 korun. Rozšíří se také finanční pásma pro výpočet základu daně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).