Menu Zavřít

ZE SENÁTU MEZI FINANČNÍKY

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Jaroslav Jurečka

PRAHA – Bývalý poslanec a senátor Jaroslav Jurečka (57) působí od dubna roku 2000 ve funkci ředitele a předsedy představenstva společnosti Factoring KB.

Tato společnost je součástí finanční skupiny Komerční banky a poskytuje factoringové služby. Firma zahájila činnost v srpnu roku 1997, začátkem roku 1998 se stala členem mezinárodního seskupení International Factors Group (IFG), které sdružuje přes šedesát factoringových společností z více než 33 zemí světa.

Jurečka absolvoval Fakultu techniky a jaderné fyziky na ČVUT. V letech 1966 až 1990 pracoval jako výzkumný pracovník pro Škodu Plzeň. Od roku 1967 byl členem Komunistické strany Československa, z níž byl v roce 1970 vyloučen.

ebf - tip - debata

V červnu roku 1990 se stal Jurečka poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. V roce 1991 vstoupil do ODS, v níž je nyní členem výkonné rady. V témže roce byl jmenován náměstkem ministra financí ČSFR, o rok později prvním náměstkem ministra hospodářství ČSFR, dále působil jako náměstek ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci. Byl členem představenstva Chemopetrol Group a posléze jeho místopředsedou. V roce 1996 byl Jurečka zvolen senátorem za volební obvod Plzeň–jih. V Senátu vedl výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Po konci dvouletého mandátu znovu kandidoval v senátních volbách, neuspěl však ve druhém kole.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).