Velezkušený a světoznámý sládek Ivan Chramosil si zatím důchodu příliš neužil.
Hned poté, co v roce 2015 skončil po téměř 45 letech U Fleků, začal pomáhat pražskému restauratérovi Tomáši Skuhrovci s rozjezdem minipivovaru.
„Nikdy jsme pivovar neměli a potřebovali jsme záruku. Sládek to musí mít jako srdcovku,“ vysvětluje Skuhrovec, proč se obrátili právě na Chramosila. Ten jejich rozjezd nakopl a stojí za zdejšími recepturami (mimo jiné je přesvědčil, že vařit českou spodně kvašenou klasiku bude lepší než ejly), dnes už dění spíš jen pozoruje.
Hlavním „vařičem“ obsluhujícím skleněnou - jedinou v Česku - technologii je mladý Martin Melzer. Zkušenosti má z kraslického Krušnohoru a pražských Medvídků, ale vařil třeba i ve Švédsku.
„Hned po škole jsem začal pracovat ve Falkenštejnu v Krásné Lípě, ale dělal jsem tam všechno, a po roce a devíti měsících mě to přestalo bavit,“pokračuje Melzer.
U Supa vCeletné teď vaří několikrát týdně. A ačkoliv majitelé už jednou stísněný sklep, který mají stejně jako všechny ostatní zdejší prostory pronajaté od Univerzity Karlovy, rozšiřovali, zdaleka to nestačí. Nyní vaří v průměru 140 hektolitrů měsíčně, což je prý maximum. Víc už se sem nevejde. Pivo si tedy budou muset vařit u některého ze spřátelených pražských pivovarů. „Rádi bychom se dostali do povědomí lidí, o které nám jde nejvíc -a to je česká klientela,“ přeje si Skuhrovec. Zatím v minipivovaru převládá ruština, angličtina a další světové jazyky.
Čtrnáctka, pro niž se budete vracet
Co se týče nabídky piva, U Supa to mají jednoduché. Naprostým základem je tu světlý ležák a tmavé čtrnáctistupňové pivo, které pouze sezonně doplňují speciály.
Dvanáctka - jak zní název zdejšího spodně kvašeného ležáku - se ve sklenici prezentuje příjemným chmelovým odérem, v chuti je znát hořkost, avšak nijak výrazná. Pivo působí sytým dojmem, chuťový požitek doplňuje i dobrý říz.
Ač tmavým pivům, a speciálům zvlášť, neholduji, po prvním ochutnání Čtrnáctky od Supa jsem začal měnit názor.
Pivo voní po sladu, není nijak těžké, natož sladké, v chuti je cítit mírnou kávovou hořkost. Ale hlavně - má vynikající pitelnost, a to i během teplých dnů. Takhle určitě nechutná pivo vařené pro turisty.
I díky Ivanu Chramosilovi je to speciál, za kterým se budete vracet. •
Pivovar U Supa Celetná 22, Praha 1 Sládkové: Martin Melzer a Ivan Chramosil Nabídka: spodně kvašená piva a speciály, sezonně i svrchně kvašené pivo Prodej piva s sebou: v PET lahvích z výčepu Co doporučujeme: velmi dobře pitelnou tmavou Čtrnáctku Otevřeno: 11.30 až 24.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz