Menu Zavřít

Zelená cesta do pekla

17. 10. 2012
Autor: euro

Česko bude moci v případě ohrožení své přenosové soustavy neplánovanými toky elektřiny ze zahraničí odpojit přeshraniční vedení. Počítá s tím novela vyhlášky o stavu nouze v elektroenergetice, kterou připravuje ministerstvo průmyslu, a dnes s touto vyhláškou seznámí vládu.

Krok, ne zrovna přátelský vůči našim zejména západním sousedům, si vynutila situace, kdy nekontrolovatelné toky elektrické energie z větrných a solárních elektráren ze severu Německa do Bavorska a Rakouska ohrožují stabilitu české energetické soustavy. Již tuhle zimu, v případě, že nad Baltem pořádně zafouká, by mohlo Česko zhasnout. Se všemi gigantickými problémy a náklady z takového stavu vyplývajícími.

Ten stav je dávno znám a nikoho nepřekvapuje. Obnovitelné zdroje prostě potřebují úplně jiné přenosové sítě než klasická energetika. A když říkáme, že jiné, musíme dodat mohutnější a hlavně mnohem nákladnější. A to se dlouho nikomu nechtělo přiznávat. Zejména pokrokově ozeleněným politikům. Protože se jasně ukazuje, že nejde jen o nutné a nesmírné dotace do ekonomicky neobhajitelných zdrojů, které platí spotřebitel v ceně energie, ale i o obdobně vysoké částky, které je třeba vydávat do přenosové soustavy, jejího provozu a řízení.

A když je možné nad tím v Německu nějaký čas zavírat oči, protože ten problém nemají palčivě oni, ale Češi a Poláci, tak se nad tím oči zavírat budou. Zřejmě do té doby, než právě Češi a Slováci v kritické situaci odpojí dráty a zhasne významná část Německa.

Je jasné, že k přátelským vztahům mezi zeměmi takovéto situace nevedou. Stejně jako mnoho dalších dobrých úmyslů ekologických i jiných evropských iniciativ. Německo to bude stát dost peněz, které budou muset navíc za rekonstrukci jejich vlastní přenosové soustavy zaplatit spotřebitelé energie. A tím hlavním je především německý průmysl, na jehož fungování a konkurenceschopnosti Němci, ale i Češi značně závisejí. Zelené mozky přitom slibovaly ještě nedávno ráj ekologickému evropskému průmyslu.


Čtěte další komentáře Pavla Párala

Bulík na nose

Sucho Babiše nevysuší

WT100

Bombardování Číny


Směrnice REACH regulující výrobu a použití chemických látek zlikvidovala inovace a brzdí rozvoj chemie v Evropě. Biopaliva škodí životnímu prostředí a zvyšují světové ceny potravin, zelená elektřina pak zařezává celý evropský průmysl. Ještě se někdo diví, že se v Asii smějí evropským řečem o globální hospodářské krizi, rostou a bohatnou? Na čí to je asi úkor a čí je to vina?

  • Našli jste v článku chybu?