Menu Zavřít

Zeman chce koupit drony z Izraele. Armáda ho krotí

20. 11. 2019
Autor: čtk

Prezident má jasno. Nový prapor bezpilotních prostředků, který v příštích letech vznikne v české armádě, bude podle něj vyzbrojen technologiemi židovského státu.

“Velmi pravděpodobně budou drony nakoupeny v Izraeli,” prohlásil Miloš Zeman na středečním velitelském shromáždění, kterého se kromě špiček české armády a ministerstva obrany zúčastnil i premiér Andrej Babiš. “Jsou na výborné technické úrovni,” lobboval Zeman za izraelské technologie dál.

Potřebuje česká armáda drony?

  • Ano
    0 %
  • Ne
    0 %

Překvapivou informaci však jen chvíli poté korigoval jak ministr Lubomír Metnar (za ANO), tak náčelník generálního štábu Aleš Opata. “Akvizice zatím zahájena není,” reagoval Metnar stručně. A Opata dodal, že armáda ještě vůbec nedokončila své požadavky na techniku, jíž by měl být nový prapor vyzbrojen.

Jisté je tak zatím to, že prapor bude provozovat drony různých velikostí - od miniaturních až po víceúčelové v hmotnostní kategorii do 600 kilogramů. Právě tyto by měly výhledově sloužit nejen k průzkumu, ale i útokům na pozemní cíle.

Nový prapor bezpilotních prostředků začne česká armáda budovat v příštím roce. Zahájení nákupu velkých dronů je plánováno do roku 2023.

Armáda má problém. Vojenská univerzita zlákala jen 348 „prváků“

 Slavnostní přísaha vojáků Armády ČR

Přečtěte si také:

Poloprázdné armádní učebny

Univerzita obrany nesměle vkročila do 21. století

ebf - tip - debata

Špatné počty armádní. Nových vojáků přibývá mnohem méně a daleko pomaleji, než je třeba

Náhradní řešení: obrana kupuje přilby za 435 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).