Menu Zavřít

Zeman odmítá roli favorita, nepovede prezidentskou kampaň

10. 3. 2017
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman dnes potvrdil, že se pokusí obhájit svůj mandát. Považoval by za zbabělé, kdyby opustil lidi, kteří ho podporují. Řekl, že funkci prezidenta vykonává rád. Nepovažuje se ale za favorita voleb. O podporu politických stran se aktivně ucházet nehodlá a pro nominaci do voleb chce získat podpisy 50 tisíc občanů.

Zeman řekl, že zvažoval důvody pro i proti kandidatuře. Jako důvody proti označil svůj věk a touhu po odpočinku. Jako neutrální důvod vidí svůj zdravotní stav. Řekl, že absolvoval vyšetření, které potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkční neuropatii. Dodal, že se jeho zdravotní stav nezlepšuje ani nezhoršuje. Za důvody pro kandidaturu považuje podporu od lidí a to, že funkci prezidenta vykonává rád.

Pro kandidaturu nebude aktivně hledat podporu politických stran, pokud mu ji však poskytnou, uvítá ji. Podotkl však, že u přímé volby nepovažuje vyjádření podpory od stran za rozhodující faktor voleb.

Zároveň potvrdil, že nebude vést žádnou osobní kampaň ani vyhlašovat svůj program pro další funkční období. Volby vidí jako střet toho, jak sám prezidentský úřad vykonával a jak to chce činit nadále, s představami ostatních kandidátů o tom, jak by oni sami chtěli v prezidentské funkci působit. „Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů,“ řekl Zeman. Pokud někdo z nich bude útočit na něj, nechce odpovídat.


Více ze Zemanova projevu naleznete v ONLINE PŘENOSU.


Zemanovi se ve volbách postaví podnikatel a textař Michal Horáček, aktivista Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek. Další kandidáti dosud svou účast ve volbách oficiálně nepotvrdili. Mluví se například o končícím šéfovi Akademie věd Jiřím Drahošovi, ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO) nebo bývalém velvyslanci v USA a Rusku Petru Kolářovi.

Zeman se také zavázal, že se nebude účastnit televizních a rozhlasových debat a že nebude útočit na protikandidáty ani odpovídat na jejich útoky. Za to ho zkritizoval Michal Horáček. Zeman podle něj „naruší demokratickou platformu, kde platí stejná pravidla pro všechny“.


Dokázal by Zeman vyjít s 8000 měsíčně? Čtěte komentář Petra Holce

Miloš Zeman

Současný prezident se za favorita volby nepovažuje. Svou podporu z průzkumů nechce přeceňovat, podle něj je přirozené, že část lidí stojí o změnu na Pražském hradě. Připomněl také zkušenosti z Polska a ze Slovenska, kde favorizovaní kandidáti Bronislaw Komorowski a Robert Fico podlehli v prezidentské volbě méně známým kandidátům Andrzeji Dudovi a Andreji Kiskovi.

WT100

Zeman řekl, že v uplynulých čtyřech letech několikrát uvažoval, že by znovu nekandidoval. „Ale přiznávám se, že jedním z podstatných faktorů, proč jsem se rozhodl kandidovat, byla česká média. Každý jejich útok ve mně vzbudil touhu znovu kandidovat,“ poznamenal.

S plánem zúčastnit se prezidentské volbyve čtvrtek večer seznámil své podporovatele na Pražském hradě. Ve Španělském sále se sešli na oslavě čtyř let od Zemanovy inaugurace.

Zemanovi věří bookmakeři i sázkaři
Šance prezidenta Miloše Zemana na to, že v lednových volbách svůj post obhájí, podle bookmakerů sázkových kanceláří za poslední měsíc vzrostly. Tehdejší kurz cca 2:1 se snížil na aktuálních 1,55 až 1,6:1. Naopak kurzy na Michala Horáčka vzrostly.

Zemanovi aktuálně věří i nejvíce sázkařů. Celkové sázky zatím dosáhly zhruba 6,5 milionu korun, za poslední měsíc vzrostly asi o 60 procent. Sázkové kanceláře očekávají, že 50 milionů korun z voleb v roce 2013 bude výrazně překonáno.

„Včerejší potvrzení kandidatury Miloše Zemana bylo v souladu s očekáváním bookmakerů, kteří ho považovali za největšího favorita. V návaznosti na novou informaci nicméně kurz snížili o desetinu na 1,55:1,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Bookmakeři podle něj dávají reálné šance dalším čtyřem možným uchazečům. Na Michala Horáčka (6,25:1) už se téměř dotáhl předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (7:1). Následují ministr obrany Martin Stropnický (13:1) a politolog Petr Robejšek (22:1). Ostatní mají kurz minimálně 40:1.

Celkové sázky dosáhly u Fortuny zhruba 2,5 milionu korun. „Jsou rozloženy poměrně rovnoměrně, ale i tak lze vypozorovat, kdo komu věří,“ doplnil Šrain. Na Zemana si vsadila čtvrtina sázkařů, následují Horáček a Drahoš (oba 15 procent), Robejšek (13 procent) a Stropnický (deset procent). Na vítězství Zemana si klient v Ostravě vsadil 80 tisíc korun v kurzu 1,65:1. „Největší potenciální výplata 2,1 milionu je aktuálně ve hře na tiketu za 20 tisíc korun na Tomia Okamuru (SPD) v kurzu 105:1, vsazeno v Praze,“ uvedl Šrain.

  • Našli jste v článku chybu?