Menu Zavřít

Zeman oficiálně vyhlásil termín voleb na 20. a 21. října

19. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman oficiálně vyhlásil termín voleb do Poslanecké sněmovny. Konat se budou podle očekávání v pátek 20. a v sobotu 21. října, tedy v nejzazší termín, který mohl prezident vybrat. Zeman již termín voleb oznámil na začátku dubna. Za den vyhlášení voleb se považuje až den, kdy určené datum vyjde ve Sbírce zákonů. Vyhlášením voleb začínají běžet lhůty pro úkony, které jsou součástí přípravné fáze voleb.

Rozhodnutí prezidenta musí ještě spolupodepsat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten již v minulosti řekl, že je připraven to učinit.

Hlava státu musí volby vyhlásit nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Ústava stanoví, že se parlamentní volby musejí konat 30 dnů před skončením čtyřletého volebního období, tedy v případě současné Sněmovny před 26. říjnem.

ebf - tip - debata


Více o sněmovních volbách čtěte v sekci Volby 2017

Čtěte také: Vše, co potřebujete vědět o volbách do Sněmovny 2017


Strany a hnutí budou mít na sestavení a odevzdání kandidátek čas do 15. srpna. O tom, které z nich budou k volbám připuštěny, rozhodnou krajské úřady a pražský magistrát nejpozději 1. září. O čtyři dny později - 5. září - by měla Státní volební komise vylosovat volebním uskupením čísla, pod nimiž půjdou do voleb. Čísla budou i na hlasovacích lístcích, které voliči musí do poštovních schránek dostat do 17. října. Strany a hnutí mohou čísla využít i ve volební kampani. Její horká část, která je spojena s vysíláním volebních spotů v České televizi a Českém rozhlase, začne 4. října.

Čtěte dále:

ODS chce jít do voleb s příslibem nižších daní a vyšších mezd

Hledám prezidenta, co nechce být prezident

Babiš kandidáta na prezidenta nemá. Stropnický povede pražskou kandidátku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).