Menu Zavřít

Zeman přijme Pilného v úterý. Jmenovat by ho měl v tomto týdnu

22. 5. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman přijme poslance ANO a kandidáta na ministra financí Ivana Pilného v úterý v 16:30. Setkání se uskuteční na Pražském hradě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá v to, že během tohoto týdne bude Babiš odvolán i jmenován jeho nástupce.

Zeman již minulý týden prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že nemá námitky proti návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na jmenování Pilného novým ministrem financí. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že jeho jmenování lze očekávat během tohoto týdne

Jmenování Pilného bude předcházet odvolání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z funkce ministra financí i místopředsedy vlády. Prezident se chce s Babišem sejít, termín zatím Hrad neoznámil.

Babiš dnes novinářům řekl, že termín schůzky s prezidentem zatím nezná. „Nevím to ještě. Pan prezident avizoval tento týden, tak čekám na termín,“ řekl. Podotkl přitom, že přesný čas, kdy ministerskou funkci opustí, bude záležet na Zemanovi.

Babiš velkou rozlučku asi nechystá

Ministři za ANO nevědí, zda se Babiš dnes účastní naposledy jednání vlády v roli ministra financí, nebo bude přítomen i příští týden.

Ministr životního prostředí Richard Brabec nechtěl odhadovat, jak se Babišovo odvolání odehraje. „Zatím jsou to všechno spekulace. Může to souviset s tím, jak vláda bude třeba obměněna i na postu ministra školství,“ řekl novinářům Brabec. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odstoupila ke konci měsíce kvůli kauze sportovních dotací, Sobotka chce do té doby najít jejího nástupce. Babiš už dříve zmínil, že by mohl skončit také na konci května, což naznačil i Ovčáček.

Místopředseda hnutí ANO Brabec proto neví, zda Babiš dnes dorazil do Strakovy akademie naposledy. „Může to být i příští týden, protože vláda je i příští týden, může to být do konce května,“ řekl. Prezident podle něj vyslal signál, že Pilného jmenuje tento týden. „Ale po všech těch věcech, které se za poslední týdny staly, těch termínech a demisích nedemisích, já teda zůstávám velmi zdrženlivý z pohledu komentářů, jak to bude,“ dodal.


Příští návrh rozpočtu chce předložit ještě Babiš. Čtěte více

Ministr financí Andrej Babiš


Už vůbec žádné náznaky Brabec nemá ohledně svého jmenování vicepremiérem namísto Babiše. „O tom se vůbec nemluvilo. Prezident nevyslal signál, jestli nemá problém s vicepremiérem. Takže v tuto chvíli opravdu nevím, podle toho se můj život ale neřídí. A že bych kvůli tomu nespal, to rozhodně ne,“ řekl.

Ani pokud by Babiš skutečně dnes jednání vlády absolvoval naposledy, ministři neočekávají nějakou rozlučku. „To je na premiérovi. Z toho titulu si myslím, že žádná velká nebude,“ řekl se smíchem ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Podobně to vidí Brabec. „Podle našich zkušeností to bylo vždy o tom, že tam bylo nějaké zdvořilostní poděkování. Takže jestli čekáte chlebíčky a že tam budou lítat špunty, tak takhle to na vládě nechodí,“ řekl.

WT100

Přečtěte si také:

Konec vládní krize: Zeman jmenuje Pilného ministrem financí

Komentář: ČSSD se topí v Babišových dluhopisech

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí


  • Našli jste v článku chybu?